MATLAB

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
MATLAB
Matlab Logo.png
Информация
Последна версия 2013
Операционна система многоплатформен
Лиценз платен
Уебсайт MATLAB
MATLAB в Общомедия

MATLAB (на български се произнася „Матлаб“) е съкращение от „MATrix LABoratory“ (на български: „матрична лаборатория“) и е софтуерна среда за числов анализ и самостоятелен програмен език от четвърто поколение. Създадена от многонационалната корпорация за софтуер за технически приложения "The MathWorks", MATLAB позволява операции над матрици, изчертаване на функции и представяне на данни, програмна реализация на алгоритми, разработка на човеко-машинни интерфейси и интерфейси с други програмни продукти, написани на различни програмни езици като C++ и FORTRAN.

По твърдения на компанията-производител от 2004 година MATLAB се използва от над 1 милион потребители от академичните среди и бизнеса и намира приложение в разнообразни области като инженерство, наука, икономика и др. Измежду организациите - потребители на MATLAB - са Масачузетския технологичен институт, НАСА, Обществото "Макс Планк", Университетът в Аахен, "Боинг", "Локхийд-Мартин", "Моторола", "Новартис", "Файзър", "Тойота", "Форд мотор къмпани", "УниКредит банк" и много други.

Команди[редактиране | редактиране на кода]

  • sum - използва се за сумиране на елементите на дадена променлива;
  • mean - използва се за намиране на средната аритметична стойност между няколко елемента;
  • max - отделя максималния елемент (число) от дадена матрица;
  • min - отделя минималния елемент (число) от дадена матрица;
  • rot90 - завърта елементите на матрицата на деветдесет градуса - тогава вторичният диагонал става допълнителен, а елементът от първия ред и първия стълб остава на първия ред, но е в последния стълб.

Примери[редактиране | редактиране на кода]

За създаването на произволна матрица в командния ред първо трябва да се използва операторът за присвояване "=" и да се запишат елементите на матрицата за дадената променлива "M". Записва се ">>M=[a b c; d e f]" и се натиска клавишът Enter. Променливата M се превръща в матрица с елементи в първия ред a, b и c и елементи на втория ред d, e и f. Т. е. променливата М се превръща в матрица от два реда и три стълба (2x3).