Meta Runner

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мета Рънър
Meta Runner
ЖанрКиберпънк, екшън, драма
Създател(и)Kevin Lerdwichagul Luke Lerdwichagul
Начална мелодияAlways Running (С1) Only Up (С2)
Крайна мелодияBreeze (С1) Steady (С2)
СтранаАвстралия
Езиканглийски
Сезони2
Епизоди20
ТВ КаналЮтюб
Страница в IMDb

Meta Runner е австралийски анимационен уеб сериал, създаден от братята Люк и Кевин Lerdwichagul, известни със създаването на пародийната поредица Super Mario 64 на SMG4. Разказва се за футуристично общество, в центъра на което стоят видео игрите и еспорта. Сериалът проследява момиче на име Тари, което попада и помага на група под прикритие, наречена MD-5, в опита им да разкрие корумпираната компания TAS Corp.

Шоуто е разработено, продуцирано и анимирано в Glitch Productions, финансирано от Screen Australia, и бива финансирано с подкрепата на Crunchyroll и AMD за първия сезон, съвместно с Epic Games.

Премиерата на първия сезон бива в YouTube канала SMG4, но сериалът бива преместен в канала GLITCH за втория сезон.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

В Силика Сити всички медии и се базират най-вече на видеоигри, не само като развлечение, но и като професия. Сред геймърите има Мета Рънъри – хора, които заменят крайниците си с кибернетични устройства, които им позволяват да подобрят игралната си производителност.

Сериалът разказва историята на Тари, Мета Рънър, която бива обект на експеримент, наречен Проект Блу, воден от д-р Шеридан – учен, нает от TAS Corp. След като се събужда в изоставена лаборатория, Тари се озовава в Силика Сити без спомен за случилото се, освен няколко ретроспекции. Последното нещо, което Тари може да си спомни, е внезапна катастрофа, предизвикваща експлозия, която Лусиния и д-р Шеридан оцеляват. Лусиния остава в безсъзнание, докато Шеридан се крие.

Герои[редактиране | редактиране на кода]

Главни герои[редактиране | редактиране на кода]

 • Тари (озвучена от Селест Нотли-Смит) е срамежлив и несигурен Мета Рънър, който има способността да влиза във видео игрите, които играе. Тя също има вградена програма, която я съветва какви действия да предприема. Тя е решена да разбере коя е и откъде идват нейните уникални способности. В сезон 2 се разбира, че тя е програмата от „Проект Блу“ и части от съзнанието на Лусиния, взети заедно. Тя е базирана на синята сойка.
 • Тео (озвучен от Робин Бари-Котър) е главният герой на играта Ultra Jump Mania, където той се сблъсква с Тари, след като тя се появява в неговия свят. Той се пренася в реалността чрез способностите на Тари.
 • Бел Фронтиър (озвучена от Джесика Фалико) е анти-героят на сериала и съперничка на Тари, известна като представител на TAS Corp. и техния Мета Рънър номер едно. Преди била най-добра приятелка с Лусиния, но след като разбира за явната ѝ смърт, тя почва да не се подчинява на шефа си.

MD-5[редактиране | редактиране на кода]

 • София Портър (озвучена от Хейли Нелсън) е весела и оптимистична приятелка на Тари. Не се знае дали играе видео игри, но помага на MD-5 чрез своите хакерски умения.
 • Ламар Уилямс (озвучен от Антъни Сардиня) е добродушен отаку с уникална кибернетична ръка, и приятел на Тари.
 • Маса Шимамото (озвучен от Брендън Бари-Котър) е не само спокоен и сериозен приятел на Тари, но и бивш капитан на отбора на TAS Corp. Той бива уволнен, след като се опитва да проникне в частния сървър на Лъкс, за да докаже теорията си, че той е убил Лусиния.

Главни антагонисти[редактиране | редактиране на кода]

 • Дерек Лъкс (озвучен от Дейвид Джей Джей Дойл) е главният антагонист на сезони 1 и 2, който бива обсебен от Тари, поради неочакваната ѝ способност да влиза във видео игри. Той се опитва да я залови, за да открие причината за нейните умения, и да ги даде на своите Мета Рънъри в TAS Corp.. Лъкс бива убит от Маса в края на сезон 2, след като ръката му бива хакната от д-р Шеридан.
 • Евелин Клейторн (озвучена от Елси Ловлок) е второстепенен антагонист на 2-ри сезон и Мета Рънър в TAS Corp., която бива принудена да бъде партньорка на Тари, въпреки изключителната ѝ завист.
 • Д-р Шеридан (озвучен от Антъни Сардиня) вероятно е основният главен антагонист на поредицата. Той е бивш учен от TAS Corp., който създава Проект Блу, за да се опита да попречи на Лъкс да го уволни. Смяташе се, че е изчезнал заедно с Лусиния след инцидента с проекта.

Второстепенни герои[редактиране | редактиране на кода]

 • Лусиния Портър (озвучена от Амбър Лий Конърс) е Мета Рънър в TAS Corp. и е бива тестван субект за „Проект Блу“ на д-р Шеридан. Предполагаше се, че е изчезнала, след инцидента с проекта. Дерек Лъкс разкрива във финала на сезон 2, че Лусиния е все още жива, но в кома. Тя е сестра на София Портър и добра приятелка на Бел.
 • Марко (озвучен от Джейсън Марноча) е организатор на незаконни игрални турнири в бедните квартали на Силика Сити. Той събира ръцете на Мета Рънъри и използва две от тях за допълнителни крайници.
 • Сацуки-чан (също озвучена от Конърс) е герой от дейтинг симулатор играта Nova Explorers. Тя се появява в играта Pocket Gakusei („Джобен Гакусей“) поради кросоувър между двете игри.