Microsoft Excel

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Microsoft Excel (Windows)
Microsoft Excel 2013 logo.svg
Информация
Разработчик Microsoft
Последна версия •12.0.6214.1000 (2007)
Операционна система Microsoft Windows
Език на интерфейса над 15 езика
Вид софтуер симулатор на работни листове
Лиценз EULA
Уебсайт Официална страница на Microsoft Excel
Microsoft Excel (Windows) в Общомедия
Microsoft Excel(Mac OS X)
Microsoft Excel 2013 logo.svg
Информация
Разработчик Microsoft
Последна версия •12.0.0 (2008)
Операционна система Mac OS X
Език на интерфейса над 2 езика
Вид софтуер симулатор на работни листове
Лиценз EULA
Уебсайт Microsoft Excel 2008 за Mac
Microsoft Excel(Mac OS X) в Общомедия

Microsoft Excel е програма за електронни таблици, част от пакета MS Office, създаден от Microsoft. Excel позволява бързо и лесно да се обработват и съхраняват списъци от данни, да се извършват изчисления, да се създават отчети и диаграми.

Основната среда за работа в Microsoft Excel представлява, работна книга – файл, който може да съдържа един или множество работни и диаграмни листове. Работният лист е като счетоводна книга и съдържа редове и колони. Колоните се простират вертикално и се обозначават с букви, наречени имена на колони. Имената на колоните са разположени в горната част на работния лист. Редовете се простират хоризонтално и се обозначават с цифри, наречени номера на редове. Те са разположени в лявата част на работния лист. Областта, образувана при пресичането на един ред и една колона, се нарича клетка. Клетките се обозначават съгласно тяхната позиция в редовете и колоните. Комбинацията от буквата на колоната и числото на реда за дадена клетка се нарича име на клетката. Например клетката, разположена в колона А и ред 1, се нарича А1.

С помощта на Microsoft Excel е възможно лесно и бързо да се попълва с информация: числа, текст и полета за изчисления, която след това може да се променя, изтрива или добавя. Може информацията да се организира в няколко работни листа в една работна книга, след което те да се наименуват по удобен начин, за да се намира бързо и лесно нужната информация. За разлика от счетоводната книга, след като числата се въведат, Microsoft Excel извършва изчисленията автоматично, когато са зададени необходимите формули.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]