Microsoft Excel

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Microsoft Excel (Windows)
Информация
Разработчик Microsoft
Последна версия •12.0.6214.1000 (2007)
Операционна система Microsoft Windows
Език на интерфейса над 15 езика
Вид софтуер симулатор на работни листове
Лиценз EULA
Уебсайт Официална страница на Microsoft Excel
Microsoft Excel (Windows) в Общомедия
Microsoft Excel(Mac OS X)
Информация
Разработчик Microsoft
Последна версия •12.0.0 (2008)
Операционна система Mac OS X
Език на интерфейса над 2 езика
Вид софтуер симулатор на работни листове
Лиценз EULA
Уебсайт Microsoft Excel 2008 за Mac
Microsoft Excel(Mac OS X) в Общомедия

Microsoft Excel е програма за електронни таблици, част от MS Office - пакетът, създаден от Microsoft. Excel позволява ефикасно да се обработват и съхраняват списъци от данни, да се извършват изчисления, да се създават отчети и диаграми.

Основната среда за работа на Microsoft Excel представлява файл, наречен работна книга, който може да съдържа един или няколко работни листа. Работният лист е като счетоводна книга с числа, текст и полета за калкулации, които са разположени в редове и колони. Но за разлика от счетоводната книга, след като въведете числата, Microsoft Excel извършва изчисленията вместо вас.

С помощта на Microsoft Excel е възможно лесно и бързо да се въвежда информация в работен лист, която след това да се променя, изтрива или добавя. Не е необходимо да се тревожите дали въвеждате данните правилно и подроб редактирате по-късно. Можете да организирате няколко работни листа в една работна книга, след което да ги именувате така, че да намирате нужната информа

В Microsoft Excel файловете се наричат работни книги. Те може да съдържат множество работни и диаграмни листове. Работният лист се състои от колони и редове. Колоните се простират вертикално и се обозначават с букви, наречени имена на колони. Имената на колоните са разположени в горната част на работния лист. Редовете се простират хоризонтално и се обозначават с цифри, наречени номера на редове. Те са разположени в лявата част на работния лист. Областта, образувана при пресичането на един ред и една колона, се нарича клетка. Клетките се обозначават съгласно тяхната позиция в редовете и колоните. Комбинацията от буквата на колоната и числото на реда за дадена клетка се нарича име на клетката. Например клетката, разположена в колона А и ред 1, се нарича А1.