Microsoft Excel

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Microsoft Excel
Microsoft Office Excel (2019–present).svg
Информация
Разработчик Microsoft
Последна версия 16.0 (2018, за Windows)
16.30 (2019, за macOS)
Операционна система Microsoft Windows, macOS, Android, iOS, Windows 10 Mobile
Език на интерфейса многоезичен (около 20 езика)
Вид софтуер симулатор на работни листове
Лиценз платен
Уебсайт products.office.com/excel
Microsoft Excel в Общомедия

Microsoft Excel е програма за електронни таблици, част от пакета MS Office, създаден от Microsoft. Excel позволява бързо и лесно да се обработват и съхраняват списъци от данни, да се извършват изчисления, да се създават отчети и диаграми.[1]

Основната среда за работа в Microsoft Excel представлява работна книга – файл, който може да съдържа един или множество работни и диаграмни листове. Работният лист е като счетоводна книга и съдържа редове и колони. Колоните се простират вертикално и се обозначават с букви, наречени имена на колони. Имената на колоните са разположени в горната част на работния лист. Редовете се простират хоризонтално и се обозначават с цифри, наречени номера на редове. Те са разположени в лявата част на работния лист. Областта, образувана при пресичането на един ред и една колона, се нарича клетка. Клетките се обозначават съгласно тяхната позиция в редовете и колоните. Комбинацията от буквата на колоната и числото на реда за дадена клетка се нарича име на клетката. Например клетката, разположена в колона А и ред 1, се нарича А1.

С помощта на Microsoft Excel е възможно лесно и бързо да се попълва с информация: числа, текст и полета за изчисления, която след това може да се променя, изтрива или замества с друга. Може информацията да се организира в няколко работни листа в една работна книга, след което те да се наименуват по удобен начин, така че нужната информация да се намира бързо и лесно. За разлика от счетоводната книга, след като числата се въведат, Microsoft Excel извършва изчисленията автоматично, когато са зададени необходимите формули.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]