Mortal Kombat

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Mortal Kombat, известна още като MK, е поредица бойни видеоигри, зародена през 1992 година от Ед Бун и Джон Тобиас. Игрите са известни в България като Мортал Комбат. В превод името означава „Смъртоносна битка“. Играта симулира турнир по бойни изкуства. По „Мортал Комбат“ са създадени и няколко игрални филма и сериал.

Първите четири издания и техните ъпдейти са разработени от „Мидуей Геймс“ и са пуснати под формата на аркадни игри. По-късно „Аклейм Ентъртейнмънт“ ги редактира и ги пригодява към игралните конзоли. Mortal Kombat: Deadly Alliance и следващите две игри са създадени единствено за конзоли. През 2009 година „Мидуей“ обявява банкрут, „Уорнър Брадърс“ купува по-голямата част от активите на компанията, и разработването на поредицата е поверено на „Уорнър Брадърс Интерактив Ентъртейнмънт“.

Игри от поредицата[редактиране | редактиране на кода]

Смъртоносна битка[редактиране | редактиране на кода]

Излязла през 1992 г.

Турнирът Смъртоносна битка се провежда през поколение с цел да се защити Земното царство от магьосника Шанг Цунг. Набират се най-добрите войни, които да победят злите бойци на Цун. Сред тях са: Лу Кен – шаолински монах, Джони Кейдж – филмова звезда, Рейдън – богът на гръмотевиците и закрилник на нашето царство, Соня – агент на военна организация, Съб Зиро – нинджа наемен убиец, Скорпиона – нинджа фантом и Кейно – терорист. За времето си играта е с много добра графика. Остава в историята с многото си тайни и иновативните похвати, неизползвани дотогава в екшън игра (особено довършителните движения – fatalities). Влечугото, скритият герой в тази игра, е първият подобен персонаж в екшън игра изобщо. Достигането до него се състои в спазването на няколко условия, който се подразбират чрез подсказки заложени в самата игра.

Смъртоносна битка II[редактиране | редактиране на кода]

Излязла през 1993 г.

Продължение на събитията от Смъртоносна битка. Оказва се, че Шан Цун е бил само марионетка в ръцете на владетеля на Отвъдния свят, наричащ себе си Шао Кан. Организиран е нов турнир. Добавени са няколко нови герои за игра (сред които е и Шан Цун). И в тази част са заложени достатъчно мистерии за откриване, който допринасят за популяризацията на играта.

Смъртоносна битка 3[редактиране | редактиране на кода]

Излязла през 1995 г.

Продължение на събитията от Смъртоносна битка II. Шао Кан нахлува на Земята, възползвайки се от пролука в законите на боговете старейшини, започва да я съединява със своето царство и трябва да бъде спрян. Подобрена е графиката, появяват се нови бойци. Заедно със старите достигат 15 избираеми бойци. Добавят се нови видове довършителни движения.

Смъртоносна битка Митологии: Съб-Зиро[редактиране | редактиране на кода]

Излязла през 1997 г.

Смъртоносна битка Митологии: Съб-Зиро е спин-оф/предистория игра на Смъртоносна битка поредицата. Историята се върти около оригиналния Съб-Зиро в едно екшън-приключение. Съб-Зиро има за цел да победи Куан Чи и да вземе амулета, който ще освободи загиналия бога старейшина Шинок. Събитията от митологията се развиват преди турнира в оригиналната Смъртоносна битка. Проследява се историята на Съб-Зиро и Скорпиона и тяхното възмездие, като предвестник на събитията от следващата бойна игра на поредицата, Смъртоносна битка 4. Играта е издадена само за Play Station и Nintendo 64.

Смъртоносна битка 4[редактиране | редактиране на кода]

Излязла през 1997 г.

Продължение на събитията от Смъртоносна битка 3. Черния маг Куан Чи измъква бога старейшина предател Шинок от мрачния му затвор. Играта се прехвърля в три измерения, въпреки че геймплея е двуизмерен. Макар и графиката за 128 битовата аркадна версия да е брилянтна за времето си – ползваща специален ZEUS чип на Midway (10 пъти по-бърз от графичния чип на Nintendo 64 – най-добрата 3D конзола за онова време), домашните портове са осакатени до неузнаваемост и графиката им е критикувана поради не много доброто си качество. Играта остава вярна на традицията и включва множество тайни и скрити герои.

Смъртоносна битка: Специални части[редактиране | редактиране на кода]

Излязла през 2000 г.

Смъртоносна битка: Специални части е спин-оф/предистория игра на Смъртоносна битка поредицата. Хронологично първата игра в сюжетната линия на Смъртоносна битка, тъй като нейните събития се провеждат дори преди Смъртоносна битка Митологии: Съб-Зиро. Историята на играта включва Кано да освободи своята банда, Черният дракон от затвора с максимална сигурност. Майор Джакс, търсейки отмъщение за избиването на своите другари от специалните сили в ръцете на Черния дракон, предприема мисия, за да им попречи да извлекат артефакт с голяма сила, Окото на Читян. Истинската сила на артефакта е показана в края, че той може да отваря портали към други сфери, когато Jax използва артефакта, за да се телепортира и Кано обратно в Земното царство, след като го победи.

Смъртоносна битка: Смъртоносен съюз[редактиране | редактиране на кода]

Излязла през 2002 г.

Продължение на събитията от Смъртоносна битка 4. Черните магове Шан Цун и Куан Чи сключват съюз, чрез който да съживят непобедимата армия на истинския крал на Отвъдния свят – Онага, потънал отдавна в забвение. Те извършват атентат срещу Шао Кан, после убиват и шампиона Лу Кен, предизвиквайки останалите герои да се опитат да ги спрат. Играта (както и следващите) няма РС версия, а е предназначена за конзоли. Типично в конзолен стил се въвежда „Криптата“, където играчите могат да отключват различни неща на цената на монети, събрани по време на игра.

Смъртоносна битка: Измама[редактиране | редактиране на кода]

Излязла през 2004 г.

Продължение на събитията от Смъртоносна битка: Смъртоносен съюз. Върховния сблъсък между Райдън и двамата магове се разбира, че най-големия враг на всичко – краля дракон Онага е успял да се завърне чрез помощта на шест амулета, намирани през измеренията от водения в пълно неведение боец Сюджинко и е много ядосан. Впоследствие много от героите са избити и реанимирани от Онага, който ги подчинява на властта си и използва за изпълнение на своите планове. В играта се включват липсващите герои от предната част като са запазени по-популярните. Криптата е разширена и броят на ковчезите в нея е намален, но са премахнати празните такива (който в миналата игра нямаха нищо в себе си и общо взето само взимаха парите на играча)

Смъртоносна битка: Монаси от Шаолин[редактиране | редактиране на кода]

Излязла през 2005 г.

Смъртоносна битка: Монаси от Шаолин е спин-оф/самостоятелна игра на Смъртоносна битка поредицата. Смъртоносна битка: Монаси от Шаолин е разработена от Midway LA (преди Paradox Development) и разпространена от Midway за PlayStation 2 и Xbox.

Смъртоносна битка: Монаси от Шаолин е екшън-приключенска игра, която се развива в алтернативна времева линия между Смъртоносна битка и Смъртоносна битка II, като се започне с преодоляването на последиците от първия Смъртоносна битка. Главните герои са двамата членове на Шаолин Лу Кен и Кун Лао. Те пътуват през портали, в опит да осуетят плановете на Шан Цун да доминира над Земното царство.

Смъртоносна битка: Армагедон[редактиране | редактиране на кода]

Излязла през 2006 г.

Продължение на събитията от Смъртоносна битка: Измама. Последната игра от поредицата. Включва всички герои, появявали се някога в МК. Любопитно е, че такава сборна игра се издава на всеки 3 МК издания. Тази е втората такава след „Trilogy“. Историята е следната: наличието на многото герои и своеволията на повечето от тях довеждат до Армагедон. Един от двама братя (те са нови герои в МК вселената) трябва да победи Блеиз, огненият елементал, появил се в Mortal Kombat: Deadly Alliance и по този начин да предотврати катастрофата.

Смъртоносна битка срещу Ди Си вселена[редактиране | редактиране на кода]

Излязла през 2008 г.

Кросоувър/самостоятелна игра между МК вселената и DC вселената от 2008 г. Събитията се развиват в алтернативна времева линия между Смъртоносна битка II и Смъртоносна битка 3 с няколко промени. Тази игра е причината за създаването на Несправедливостта: Богове сред нас и неговото продължение Несправедливоста 2.

Смъртоносна битка 9[редактиране | редактиране на кода]

Излязла през 2011 г.

Рибут на бойната игра от поредицата Смъртоносна битка. Разработена от NetherRealm Studios е девета от поредицата и издадена за първи път под Уорнър Брос етикет. Смъртоносна битка 9 е разпространена за PlayStation 3 и Xbox 360 платформи. PS Vita версия също се предлага като възможност от 2012 година.

Историята започва след събитията от Смъртоносна битка: Армагедон, но след това се връща и действието се развива в периода на първите три игри – Смъртоносна битка, Смъртоносна битка II и Смъртоносна битка 3. Поради обрат в събитията (Raiden сега има информация за бъдещето), събитията от това време са леко променени.

Смъртоносна битка 9 включва 3D графика, като игра само в 2D равнина (2.5D). Разработчиците също така твърдят, че това е първата игра, в която се прави съзнателно усилие да се създаде по-дълбока игра за повече играчи от поредицата и на бойните игри като цяло.

Смъртоносна битка X[редактиране | редактиране на кода]

Излязла през 2015 г.

Продължение на събитията от Смъртоносна битка 9. Бойна игра с мултиплеър, сингълплеър (единична игра) сторимод (проследява историята) и допълнителни функции като: тестване на късмета, тестване на съзнанието (ума) и дори завладяване на територията. Историята започва с нападението в човешката реалност. Джони Кеидж, Соня Блеид, Кенши и войници опитват да спрат Шинок да завладее човешката реалност, но докато пътуват до небесния храм са нападнати от Скорпиона и Съб Зиро. След като се справят с тях по пътя срещат: Нощен вълк, Джакс и Смоук. Докато се бият Райден и Фуджин (богът на вятъра) се бият с част от войските на мъртвия Шао Кан, но се появява Куан Чи с поробените от него Лу Кен, Кун Лао, Кабал, Синда и Деатстрайк, те отстъпват до небения храм. Успяват да победят Шинок и да го затворят в неговия амулет, така свършва част 1/12.

Смъртоносна битка 11[редактиране | редактиране на кода]

Излязла през 2019 г.

Продължение на събитията от Смъртоносна битка X. Когато властелинът на времето започне да слива миналото с настоящето, версиите на героите от двете времеви линии на Смъртоносна битка трябва да се обединят, за да поправят грешките от миналото и да спасят света.

Смъртоносна битка: Нападение[редактиране | редактиране на кода]

Излязла през 2022 г.

Смъртоносна битка: Нападение е спин-оф/самостоятелна игра на Смъртоносна битка поредицата. Събитията се развиват в алтернативна времева линия между Смъртоносна битка X и Смъртоносна битка 11.

Смъртоносна битка 12[редактиране | редактиране на кода]

Излязла през 2023 г.

Продължение на събитията от Смъртоносна битка 11 също така втори рибут в поредицата. Открийте преродена вселена на Смъртоносна битка, създадена от бога на огъня Liu Kang. Смъртоносна битка 12 въвежда нова ера на емблематичния франчайз с нова бойна система, режими на игра и фаталити.

Филми от поредицата[редактиране | редактиране на кода]

Анимирани[редактиране | редактиране на кода]

Смъртоносна битка: Пътуването започва[редактиране | редактиране на кода]

Излязъл през 1995 г.

Първият анимиран филм в поредицата Смъртоносна битка.

Смъртоносна битка – легенди: Отмъщението[редактиране | редактиране на кода]

Излязъл през 2020 г.

Рибут на анимирания филм от поредицата Смъртоносна битка.

Смъртоносна битка – легенди: Битка на царства[редактиране | редактиране на кода]

Излязъл през 2021 г.

Продължение на събитията от Смъртоносна битка – легенди: Отмъщението.

Смъртоносна битка – легенди: Снежно заслепяване[редактиране | редактиране на кода]

Излязъл през 2022 г.

Продължение на събитията от Смъртоносна битка – легенди: Битка на царства.

Смъртоносна битка – легенди: Мач в клетка[редактиране | редактиране на кода]

Излязъл през 2023 г.

Предистория на събитията от Смъртоносна битка – легенди: Отмъщението.

Смъртоносна битка – легенди: Падането на Едения[редактиране | редактиране на кода]

Излиза през 2024 г.

Предистория на събитията от Смъртоносна битка – легенди: Отмъщението.

Живо действие[редактиране | редактиране на кода]

Смъртоносна битка[редактиране | редактиране на кода]

Излязъл през 1995 г.

Първият живо действие филм в поредицата Смъртоносна битка.

Смъртоносна битка: Унищожението[редактиране | редактиране на кода]

Излязъл през 1997 г.

Продължение на събитията от Смъртоносна битка.

Mortal Kombat: Филмът[редактиране | редактиране на кода]

Излязъл през 2021 г.

Рибут на филма живо действие от поредицата Смъртоносна битка.

Mortal Kombat: Филмът 2[редактиране | редактиране на кода]

Излиза през 2025 г.

Продължение на събитията от рибута Смъртоносна битка.

Телевизия от поредицата[редактиране | редактиране на кода]

Анимирани[редактиране | редактиране на кода]

Смъртоносна битка: Защитници на Царството[редактиране | редактиране на кода]

Излязъл през 1996 г.

Анимационен сериал, озаглавен Смъртоносна битка: Защитници на Царството, беше пуснат през 1996 г. Той вървеше един сезон и получи отрицателни отзиви.

Живо действие[редактиране | редактиране на кода]

Смъртоносна битка: Завоевание[редактиране | редактиране на кода]

Излязъл през 1998-1999 г.

През 1998 г. излиза Смъртоносна битка: Завоевание. Продължи един сезон.

Смъртоносна битка: Наследство[редактиране | редактиране на кода]

Излязъл през 2011-2013 г.

През 2010 г. Warner Premiere поръча уеб сериал, вдъхновен от късометражния фен филм Смъртоносна битка: Прераждане, озаглавен Смъртоносна битка: Наследство и също режисиран от Кевин Танчароен. Първият сезон на сериала беше пуснат безплатно в YouTube от април 2011 г., популяризиран от Machinima.com, а вторият сезон пристигна през 2013 г.

През 2014 г. Blue Ribbon Content разработваха сериал за действие на живо, която трябваше да се свърже с Смъртоносна битка X за планирано издание за 2016 г., озаглавено Смъртоносна битка: Поколения. Сериалът обаче не е издаден.

Сценично шоу[редактиране | редактиране на кода]

Смъртоносна битка: Турне на живо[редактиране | редактиране на кода]

Излязъл през 1995-1996 г.

Сценичното шоу, озаглавено Смъртоносна битка: Турне на живо, стартира в края на 1995 г., разширено до 1996 г. и включваше герои от Смъртоносна битка в театрално представление на сцената.

Защо Kombat вместо Combat?[редактиране | редактиране на кода]

Интересен момент в играта е пълното отсъствие на „C“, което е заменено навсякъде с „K“. Причината за това са игралните автомати, за които първоначално е била предназначена играта. При тях допълнителна игра се започва чрез вкарването на монета и съответно получаването на кредит (insert coin – get credit). Създателите на играта решават да се пошегуват и премахват „C“, като го заместват с „K“ (insert koin – get kredit).

Cyrax

Cyrax се появява за първи път в MK3 като втори Лин Куей убиец. Той е бил трансформиран и програмиран в киборг заедно със Сектор и Смок. Изпратен е да убие Съб-Зиро, който емигрира от клана, но по време на инвазията на Шао Кан от Отвъдния свят Съб Зиро побеждава Киракс и го препрограмира с поръчка за унищожаване на Кан. В МК Gold Киракс е възстановен и ремонтиран от Лин Куей, които го изпращат в битка със Сектор. След поражението на Шинок, Соня и Джакс използват технологията за възстановяване на своята човечност. Благодарни за тяхната помощ, Киракс се присъединява към специалните части OIA като разузнавач в Земното царство. По време на събитията от MK: Deadly Алианса, Киракс е нападнат от Влечугото.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]