Once

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Once
Албум на Nightwish
Издаден7 юни 2004 г.
Жанрметъл
Стиловепауър метъл, симфоничен метъл
Времетраене60:07
Музикален издателNuclear Blast
Пореден албумПети
Езиканглийски, фински
Професионална оценка
Хронология на Nightwish
Century Child
(2002)
Once
(2004)
Dark Passion Play
(2007)

Once е името на петия студиен албум на Nightwish, излязъл през 2004 г. Текстовете и музиката са написани от Туомас Холопайнен. Оркестрациите и хоралните партии са дело на Лондонската филхармония. Заглавието „Once“ (на български някога) е избрано заради многото повторения на тази дума в текстовете на песните от албума. Обложката изобразява Ангела на скръбта. Албумът достига платинен статус, който е отбелязан с издаването на нова версия на албума – „Once – Platin Edition“.

Още през първата седмица от излизането си, „Once“ попада под №1 в класациите на Германия, Финландия, Норвегия и Гърция, като се продава в над 80 000 копия само в Германия. През месец май излиза първият сингъл от албума „Nemo“, последван от „Wish I Had an Angel“ през септември, „Kuolema tekee taiteilijan“ (само във Финландия) през ноември и „The Siren“ през юли 2005.

В този албум Nightwish включват много нови елементи в музиката си (мощните китарни рифове, напомнящи за Rammstein, синтезатори и електронен ритъм в „Wish I Had an Angel“ и традиционни индиански мотиви в „Creek Mary's Blood“), но без да губят характерното си звучене. Характерно за албума е и симфоничното звучене, което взима свой връх в песента „Ghost Love Score“, направена съвместно с Лондонската филхармония.

Световното турне „Once“[редактиране | редактиране на кода]

Успехът на албума позволява на групата да направи световно турне, както и да посетят страни в които не са свирили преди. Nightwish свирят на церемонията по откриването на Световния шампионат по лека атлетика 2005 г. състоял се в Хелзинки.[1]

Песни (Once)[редактиране | редактиране на кода]

Песни (Once – Platin Edition)[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Helsingin Sanomat // Helsinki skies open as World Championships get under way.[неработеща препратка]