Origo Gentis Langobardorum

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Origo Gentis Langobardorum
Създаден7 век
Първо изданиеVII век
Оригинален езиклатински
Видхроника
Origo Gentis Langobardorum в Общомедия

Origo Gentis Langobardorum (от латински.: Произход на рода на лангобардите) e германско предание (Sage), написано през 7 век по устни разкази. В него се разказва за произхода на германското племе на лангобардите и служи като извор на Historia gentis Langobardorum на италианския историк и поет Павел Дякон (Origo gentis).

Според „Origo“ лангобардите живеят първо в Скандинавия и се наричат още винили. По преданието лангобардите отиват, водени от Ибор и Айо, на Долна Елба, където влизат в конфликт с вандалите. Тогава, така се разказва в преданието, Богът Водан, в който вярват вандалите, обещава победа на този, който на сутринта на битката първи се появи пред него. Фреа дава нареждане на жените на винилите да се строят рано сутринта и да вържат дългите си коси пред лицето като бради. Сутринта Фреа става рано и обръща леглото на Водан към изток и когато той се събужда вижда винилките и пита очуден: Кои са тези дългобради? Тогава Фреа отговаря: Ти им даде името, тогава им дай победата! Така винилите побеждават вандалите и започват да се наричат лангобарди (дългобради).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Caudio Azzara/Stefano Gasparri, Le leggi dei Longobardi, Storia memoria e diritto di un popolo germanico, Milano 1992, 2 – 7
  • Annalisa Bracciotti, Biblioteca di cultura romanobarbarica 2, Roma 1998, 105 – 119.
  • Origo gentis Langobardorum, Monumenta Germaniae Historica, Scriptores Rerum Langobardicarum et Italicarum. – Hannover: Impensis Bibliopolii Hahniani, 1878, P. 1 – 6.- 636 p.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]