Pay-per-view

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Pay-per-view (съкратено PPV или плащане за виждане) е услуга, чрез която зрителите могат да гледат платени телевизионни предавания, които не са включени в основния абонаментен пакет от програми, предоставяни от доставчика. Такъв например е съвместен канал на CableTel и Premium Digital. Pay-per-view предаванията се излъчват едновременно за всички по определена програма и могат да се гледат от зрителите, когато те заплатят. Разликата от video-on-demand системата е, че при нея гледането на събитието не е свързано с определен час, а става тогава, когато зрителят пожелае. Събитията включват: филми, спортни събития, увеселителни предавания, дори и еротични филми.

Pay-per-view в миналото[редактиране | редактиране на кода]

Pay-per-view набира популярност през 70-те, когато Портланд Трейлблейзърс печелят титлата в NBA и започват да използват новата тогава Pay-per-view система за предаване на техните срещи. Дотогава системата се използва само от някои платени канали, като Z Channel, SelecTV и ON TV. Терминът PPV не се използва широко до 90-те години, когато известни компании, като In Demand, HBO и Showtime започват да го използват, за да предават част от програмата си. По това време In Demand показват филми, концерти и други събития на цена, варираща от $4 до $50, докато HBO предлагат срещи от шампионата по бокс на цена от $15 до $55.

Pay-per-view в България[редактиране | редактиране на кода]

Pay-per-view услугата започва да набира все повече популярност и в България. Първият телевизионен канал, който я използва е Ring TV, предоставяща на зрителите си възможността да гледат футболни срещи от първенството на Италия през 2004 година. На следващата, 2005 година, телевизионната компания Диема продължи да развива тази система, предоставяйки възможността на клиентите си да наблюдават дерби-срещите от английското и испанското футболни първенства по платената си телевизия Диема Екстра.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]