Направо към съдържанието

Обикновен дневен мадагаскарски гекон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Phelsuma standingi)
Обикновен дневен мадагаскарски гекон
♀ Обикновен дневен мадагаскарски гекон
Обикновен дневен мадагаскарски гекон
Природозащитен статут
VU
Уязвим[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
разред:Eotetrapodiformes
(без ранг):Стегоцефали (Stegocephalia)
(без ранг):Амниоти (Amniota)
(без ранг):Сауропсиди (Sauropsida)
клас:Влечуги (Reptilia)
(без ранг):Диапсиди (Diapsida)
разред:Люспести (Squamata)
семейство:Геконови (Gekkonidae)
род:Дневни гекони (Phelsuma)
вид:Обикновен дневен мадагаскарски гекон (P. standingi)
Научно наименование
Methuen & Hewitt, 1913
Разпространение
Обикновен дневен мадагаскарски гекон в Общомедия
[ редактиране ]

Обикновеният дневен мадагаскарски гекон (Phelsuma standingi) е вид дървесен дневен гекон, обитаващ югозападните части на остров Мадагаскар. Той е един от най-големите живи видове дневни гекони. Храни се с насекоми и цветен нектар.

Физическо описание

[редактиране | редактиране на кода]

Видът е един от най-големите по размери запазени видове дневни гекони. Може да достигне максимална дължина от 28 cm. Телесната му окраска може да варира много в зависимост от интензитета на светлината. Може да бъде кафеникаво сив, ярко зелен или тюркоазен със сиви до сини мрежести шарки по тялото и главата. Главата и опашката често са тюркоазени. Новоизлюпените генови имат жълтеникаво зелени глави и характерни светли ивици по гърбовете.

Географско разпространение и хабитат

[редактиране | редактиране на кода]

Разпространението на Phelsuma standingi е ограничено само до безводните югозападни части на остров Мадагаскар. Тази област се характеризира със специфична бодлива растителност. Дневните температури никога не падат под 20 °C, а между януари и декември могат да достигнат до 40 °C на сянка. През юли и август нощните температури могат да паднат до 13 °C.

Обикновеният дневен мадагаскарски гекон се храни с различни насекоми, безгръбначни и дори по-малки от него гущери. Всеяден е, като допълва диетата си с меки и сладки плодове, цветен прашец и нектар.

Видът живее по дърветата на двойки.

На температури около 28 °C малките се излюпват от яйцата след приблизително 60–70 дни. Младите екземпляри са дълги около 80 mm. Достигат полова зрелост след първата си година.

Този вид животни трябва да се отглеждат по двойки и се нуждаят от голям, добре залесен терариум. Дневната температура трябва да се поддържа около 30 °C. Трябва да им се осигури специална насочена лампа, която да създава място за препичане с локална температура от 35 °C. Нощно време температурата трябва да се свали до 22 °C. В плен обикновените мадагаскарски гекони могат да бъдат хранени със скакалци, ларви на восъчен молец, брашнени червеи и домашни мухи.

  1. Phelsuma standingi (Methuen & Hewitt, 1913). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 2 януари 2023 г. (на английски)
Портал
Портал
Портал „Африка“ съдържа още много статии, свързани с Африка.
Можете да се включите към Уикипроект „Африка“.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Standing's day gecko в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​