Precision Bass

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Електрическата бас китара Precision Bass на Фендер

Fender Precision Bass (Фендер пресижън бейс), известен още като P-Bass (Пи-бейс) е музикален инструмент от групата на струнните инструменти.

Това е първият модел електрическа бас китара, разработен от създателя на компанията Фендер Лео Фендер и пусната официално в продажба през 1951 г.

История[редактиране | редактиране на кода]

Първата в историята електрическа бас китара с масивно тяло и гриф с прагчета е създадена през 30-те години на 20 век от компанията Аудиовокс в Сиатъл, САЩ. Но тя така и не се налага на пазара на музикални инструменти. Което обаче се случва с разработения в края на 40-те години Fender Precision Bass, превърнал се в първата масово произвеждана електрическа бас китара, най-продавания подобен инструмент в света, произвеждан и използван и до днес.

Подобно на популярността, която придобива електрическата китара Fender Stratocaster покрай употребата ѝ от Джими Хендрикс, за разпространението на Fender Precision Bass важна роля изиграва нейната употреба от Бил Блек – басиста на Елвис Пресли. Той за първи път използва P-Bass китара по време на снимките на филма Jailhouse Rock, като появата му предизвиква огромен интерес към инструмента.

Дизайн[редактиране | редактиране на кода]

Оригиналният Precision от 1951 г. в основата си е копие на дизайна на електрическата китара Fender Telecaster. През 1953 г. формата на бас китарата е преработена с цел по-голямо удобство при свирене. Тогава и използваният електрически адаптерът е разделен на две половини с противоположни намотки за намаляване на шума.

През седемдесетте години на 20 век за кратко са пуснати в продажба и бас китари без прагчета на грифа. Сред басистите, свирили на този тип бас китари, са Стинг и Тони Франклин – за всеки от които компанията Фендер изработва специални инструменти от този тип за лична употреба.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]