Лечебна иглика

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Primula veris)
Лечебна иглика
Класификация
царство:Растения (Plantae)
отдел:Васкуларни растения (Tracheophyta)
(без ранг):Покритосеменни (Angiospermae)
(без ранг):Еудикоти (eudicots)
(без ранг):Астериди (asterids)
разред:Пиреноцветни (Ericales)
семейство:Игликови (Primulaceae)
род:Иглика (Primula)
вид:Лечебна иглика (P. veris)
Научно наименование
Linnaeus, 1753
Лечебна иглика в Общомедия
[ редактиране ]

Лечебната иглика[1] (Primula veris) е тревисто многогодишно цъфтящо растение от семейство Игликови (Primulaceae). Видът е местен в по-голямата част от умерена Европа и Западна Азия[2] и въпреки че отсъства в по-северните райони, включително голяма част от северозападна Шотландия, той се среща в най-северните райони на Великобритания – Съдърланд и Оркни – и в Скандинавия.[3] Този вид често хибридизира с други иглики, например с обикновената иглика, с които създава „фалшиви“ иглики (Primula × polyantha), които се бъркат с Primula elatior, много по-рядко срещано растение.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Image of a trust of cowslips, gouache on vellum
Албрехт Дюрер, туфа лечебни иглики, 1526 г., Национална художествена галерия, Вашингтон, САЩ, NGA 74162

Лечебната иглика е променливо вечнозелено или полувечнозелено многогодишно растение, достигащо до 25 cm височина и ширина, с розетка от листа, дълги между 5 и 15 cm и широки между 2 и 6 cm. Наситено жълтите цветове цъфтят през пролетта, в гроздове от 10 – 30 цветчета заедно на едно стъбло.[4] Всяко цвете е широко между 9 и 15 mm. Растенията с червени и оранжеви цветя се срещат рядко, но могат да бъдат локално широко разпространени в райони, където цветните хибриди на игликата цъфтят по същото време и е възможно кръстосано опрашване.

Разпространение и местообитание[редактиране | редактиране на кода]

Лечебната иглика се среща на по-открити терени от обикновената иглика, включително открити полета, ливади, крайбрежни дюни и върхове на скали.

Подобни видове[редактиране | редактиране на кода]

Лечебна иглика може да бъде объркана с тясно свързаната с нея иглика Primula elatior, която има подобен външен вид и местообитание, но цветовете ѝ са по-едри и венчелистчето е без гънки.

Митология и фолклор[редактиране | редактиране на кода]

Тази билка е спомената от Плиний Стари заради ранния ѝ цъфтеж. Видовете от рода Primula заедно с други ритуални растения са играли важна роля във фармацията и митологията на келтските друиди, вероятно като съставка на отвари за подобряване на усвояването на други билки. През Средновековието лечебната иглика е известна също като билката на Свети Петър или Petrella и е търсена от флорентинските аптекари. Хилдегард фон Бинген препоръчва лекарствените части само за локална употреба, но листата се консумират и като храна. Често е погрешно идентифицирана или бъркана с подобни видове от рода Primula.[5]

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Приложение № 4 от Закона за биологичното разнообразие // Посетен на 2023-12-26.
  2. Primula veris L. // Plants of the World Online. Royal Botanic Gardens Kew. Посетен на 19 March 2023.
  3. Preston, Pearman & Dines. New Atlas of the British Flora. Oxford University Press, 2002.
  4. RHS A-Z encyclopedia of garden plants. United Kingdom, Dorling Kindersley, 2008. ISBN 978-1405332965. с. 1136.
  5. ES Burgess (Jan. 1902). History of Pre-Clusian Botany in Its Relation to Aster pgs 70, 72, 246, 324, 332, 334/5, 435, 440. Retrieved 19 December 2015.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Primula veris в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​