Radio Data System

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Radio Data System (срещано по-често само като RDS, букв. превод система за данни по радиото) е многоцелеви стандарт, предназначен за предаване на информационни съобщения по каналите за FM-радиоразпръскване в диапазона на УКВ. Намира най-широко приложение в автомобилните радиоприемници, за изобразяване върху техните дисплеи на информация, която съпътства радиопредаванията на радиостанциите.

История[редактиране | редактиране на кода]

От края на 1970-те години, отначало в Германия[1], а по-късно и в другите страни от Западна Европа започва да се материализира идеята за необходимост от помощ на водачите на МПС в сложни ситуации на пътя. Редовното предаване на съобщения за пътната обстановка по мрежата на FM-радиостанциите – точно това именно е било необходимо, тъй като почти всички шофьори слушат радио по време на пътуването. Същевременно е трябвало да се предупреди слушателят, че именно дадената радиостанция предава така необходимата му информация. Това е било желателно да става със специален управляващ сигнал, особено ако в дадения момент той слуша не радиото, а магнетофонен запис или компактдиск.

Първите системи с подобни функции (ARI, на немски: Autofahrer Rundfunk Information) се появяват още в началото на 1980-те, а от 1986 г. в страните от Западна Европа започва експериментална експлоатация на новата система. В началото на 1990-те Европейски съюз за радио и телевизия приема препоръка (Recommendation, „рекомендация“) за системата RDS за предаване на данни чрез радиопредавателните станции, работещи в УКВ-диапазона (65 – 108 MHz).

Стандартът е публикуван от CENELEC за пръв път през 1990 г. като EN 50067 и два пъти е преразглеждан от CENELEC (през 1992 и 1998 г.)

През 1999 г. членовете на Европейски съюз за радио и телевизия (EBU) приемат стандарта за RDS IEC 62106[2] в качеството му на единен многоцелеви стандарт.

Системата предвижда предоставяне на слушателите на цял ред нови услуги[3]:

  • възможност за оперативно получаване на информация от водача за ремонти, струпвания на коли и задръствания по големите пътища, възможни обиколни пътища, метеорологичните условия и т.н.
  • предаване на информация за приеманата радиостанция: наименование, характер на предаванията;
  • синхронизация на часовника в радиоприемника с еталонния часовник на радиостанцията.

Радиоприемникът е трябвало да реагира автоматично на управляващите сигнали, съпровождащи тези съобщения, за да не се отвлича вниманието на водача. Рекомендацията предполага по-нататъшно развитие на системата, и затова съдържа още няколко варианта за използване на този канал за предаване на данни, които се делят на основни, допълнителни и спомагателни.

Отличителна особеност на дадения стандарт е използването му при предаване в мрежите за радиоразпръскване и телевизия (радиоповикване на поднесеща в диапазона на предаване). Самият принцип на съвместяване на канала за предаване на данни в системата RDS е аналогичен на принципа при предаване на телетекст. Само че вместо разделяне по време (предаването на телетекст става заедно със синхронизиращите редови импулси в началото на всеки кадър), в радиопредаването се използва разделяне по честота: за предаване на данните е отделена тясна лента около поднесещата 57 kHz. Тъй като тази лента е разположена над предавания стереофоничен сигнал, обикновеното радиопредаване не се смущава.

Стандартите на IEC не действат в САЩ. Там RDS съществува под формата на малко изменен вариант, наричан RBDS и е адаптиран, за да удовлетвори конкретните нужди на северноамериканските FM радиостанции. Стандартът RBDS има официално название NRSC-4-А и се курира от National Radio Systems Committee (Национален комитет по радиосистемите на САЩ).

Функции на RDS[редактиране | редактиране на кода]

В днешно време в системата RDS е предвидена възможност за реализиране на голям брой функции, обаче, като правило, в RDS-радиоприемниците се използват само пет основни, така наричани базисни, функции:

ID Разшифроване Описание
PI Programme Identification
(Идентификация на програмата)
изобразяване на дисплея на приемника наименованието на приеманата програма (радиостанция) и нейната номинална работна частота
AF Alternative Frequencies list
(Списък на алтернативните честоти)
възможност за автоматично пренастройване на радиоприемника, например в случай на влошаване на приемането на сигналите на дадената честота, на други честоти, на които също се предават сигналите на дадената програма
PS Programme Service name
(Служебно име на програмата)
информира за наименованията на програмите, предавани от радиостанцията
TP Traffic Programme identification
(Идентификация на програмите за пътната информация)
съдържа информация за организацията на движението по трасето
TA Traffic Announcement identification
(Съобщения за движението по пътя)
съдържа информация за промените в обстановката на пътя

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Radio Data System в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​