Solaris Bus & Coach

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Solaris Bus & Coach
SOLARIS BUS & COACH S.A.
ТипАкционерно дружество
Индустрияавтомобилна промишленост
Основаване1996
СедалищеБолехово, Полша
Ключови личностиКшиштоф Олжевски (управител)
Служители1762
Продуктиавтобуси, тролейбуси, трамваи и каросерии
Годишни приходи527 млн. евро (2018 г.)[1]
Чиста печалба−74 млн. евро (2018 г.)[1]
Уебсайтwww.solarisbus.pl
Solaris Bus & Coach в Общомедия

Solaris Bus & Coach е полски производител на автобуси (градски и туристически), тролейбуси и трамваи.

Компанията „Solaris Bus & Coach“ е основана през 1996 г. През месец август същата година Кристов Олзиевски открива във Варшава търговския офис на автобусния производител Neoplan. Компанията е наречена „Neoplan Polska Sp. Z OO“ (Neoplan Polska Company Limited). През следващата година е доставен само един автобус, първият нископодов автобуса в Полша, модел Neoplan N4020 за общинската автобусна транспортна фирма МЗК във Варшава.

През месец септември 1994 г. компаниите Neoplan Polska и MAN спечелват заедно първия голям търг за доставка на автобуси за градски транспорт в град Познан. От всичките 122 автобуса, 72 са от марката Neoplans с 9, 12 и 15-метрови дължини.

Автобусите са сглобени в завода в Bolechowo-Osiedle близо до Познан, открит на 5 септември 1996 година. Следващи поръчки са само въпрос на време и до края на 1999 г. са доставени общо 467 Neoplan автобуси на видове N4009, N4010, N4016, N4020 и N4021, както и на леко модернизиран тип K4016. Всички автобуси са били предназначени само за полския пазар.

На 4.09.1999 година са били официално представени автобусите Solaris Urbino 12, 15 и 18. Автобусите са били построени в собствено конструкторско бюро на компанията. Като символ на новия автобус е бил избран дакелът, изображението на които седи най-отпред на всеки автобус с марката на Solaris.

През декември 1999 година „Neoplan Polska“ купува 30% от компанията на „Gottlob Auwärter GmbH“. Целта е била увеличаване възможностите за производство и излизане и на недостъпните дотогава европейски пазари. Когато обаче на „Gottlob Auwärter“ е била купена от MAN, конкурентна на Neoplan Polska по това време, и се формира новата група Neoman. От септември 2001 година фирмата е преименувана на „Solaris Bus & Coach Sp. Z OO“.

Една година по-късно, през септември 2002 година е било представено второто поколение на Urbino автобуси. Две години по-късно, през септември 2004 година, по време на 60-ия международен панаир Internationale Automobil-Ausstellung der Nutzfahrzeuge в Хановер е било представено трето поколение на автобуса Solaris Urbino 12. Десет години по-късно, също в Хановер, е представено четвъртото поколение на Solaris Urbino 12.

През 2005 година основателят на фирмата е изкупил обратно акциите, принадлежащи на една от банките, и възвръща пълния контрол над компанията. От юли 2005 година компанията е преобразувана в акционерно дружество с името „Solaris Bus & Coach SA“.

Увеличаването на производството на автобуси създава необходимостта от развитие на фабриката. Важно събитие е откриването на нова производствена зала в Болешово на 4 април 2006 година. През май 2009 година е произведен 5000-ният автобус произведен в Болешово, а през март 2014 година – 10000-ният автобус.

Фирмата има предприятия в Болешово и Познан, Полша. Предприятието Solaris има заводи в Шрода Великополска, там се произвеждат каросериите на автобусите и тролейбусите, в Болешово, където се произвеждат предните и задните оси на автобусите и тролейбусите и се извършва сглобяването на осите с каросерията и поставянето на гумите. В предприятието в град Болешево се извършва боядисването и сглобяването на автобусите. Компанията Solaris Bus & Coach произвежда също и каросерии за фирмата Škoda за тролейбусите Škoda Solaris 26Tr, Škoda Solaris 27Tr и Škoda Solaris 28Tr.

Компанията Solaris Bus & Coach е създадена от Кшищоф Олшевски. Той е натрупал дългогодишен опит в автобусната индустрия като мениджър на компанията Neoplan Polska. Ръководни позиции във фирмата заемат жена му Соланже Олшевска и дъщеря му Малгожата Олшевска. Компанията се развива, демонстрирайки непрекъсната динамика и разширяване на продуктовата гама чрез добавяне на иновационни превозни средства.

История[редактиране | редактиране на кода]

Началото[редактиране | редактиране на кода]

Началото на производството е поставено през 1996 г., когато е създадена и семейната фирма. Компанията залага на иновациите, което я прави един от европейските лидери при градските автобуси. От старта през 1996 до 2012 г. от завода на Solaris са излезли над 8000 автобуса. Износът започва през 2000 г. и оттогава непрекъснато расте. През 2008 г. експортните продажби са около 50% от продукцията. Автобуси Solaris се движат в 18 европейски държави и в Дубай. През 2006 г. Solaris представя първия в Европа хибриден автобус с дизел-електрическо задвижване.

Развитие и планове[редактиране | редактиране на кода]

Оборотът на Solaris Bus & Coach S.A. през 2008 г. за първи път е надхвърлил 1 млрд. злоти, достигайки 1055 млн. злоти (ок. 300 млн. евро), което е растеж с 48% за една година. В края на 2008 г. в Solaris Bus & Coach са работели 1500 души. През 2010 г. са назначени 200 нови работници за посрещане на нуждите на производството на нови автобуси и следпродажбеното обслужване.

Изпълнителната директорка на компанията Соланже Олшевска обяснява: „През 2009 г. продължаваме с амбициозните планове. Ние имаме честта да се ползваме с доверие на нашите сегашни клиенти и ще работим здраво за разширяване на базата си от клиенти. Нови продукти ще отворят нови пазарни сегменти за нас. Приоритети са междуградските автобуси и хибридните автобуси със серийна силова линия. През 2009 г. също ще се видят първите трамваи Solaris в европейските градове. С оглед на непрестанните предизвикателства на климатичните промени ние ще работим върху напълно електрически градски автобуси.“ През март 2014 Solaris празнува 10 000 продадени автобуса.[2]

Лидерство при хибридите[редактиране | редактиране на кода]

526 от произведените през 2008 г. автобуси – повече от половината, са били съчленени. В тази бройка влизат и 5 автобуса Solaris Urbino 18 Hybrid за клиенти от Германия и за компанията за градски транспорт в Познан – първият полски транспортен оператор, който използва автобуси с хибридно задвижване. През 2008 г. в Полша Solaris Bus & Coach продължи да доминира и при градските автобуси и на цялостния автобусен пазар. Доставени са 480 автобуса на клиенти. Това е 30% от общия пазар на автобуси и 53% от пазара на градски автобуси в страната. На домашния пазар на градски автобуси Solais изпреварва с почти с 40% най-близкия си конкурент.

В Германия Solaris продължава да е най-големият вносител на градски автобуси. 185 нови Solaris Urbino отреждат на компанията над 9% от пазара на градски автобуси в страна с традиции в производството им. За Solaris Bus & Coach Германия е решаващ пазар. 2008 г. остава в историята на Solaris и като годината на най-голямата експортна поръчка. Става дума за договорената доставка на 320 автобуса Solaris за гръцката столица Атина.

Автобуси Solaris[редактиране | редактиране на кода]

Автобусите Solaris имат няколко основни характеристики. Произвеждат се от стомана, устойчива на корозия, и са екипирани с модули, шасита и силово задвижване на водещи европейски производители. Не могат да бъдат сбъркани и по друго – всички градски автобуси Urbino и тролейбусите Trollino имат два уникални индивидуални символа. Първият е асиметричното предно стъкло, което предлага по-добра видимост за пасажерите, а вторият е зеленото куче дакел, символ на приятелството с природата и пасажерите. Приоритети на Solaris са безопасността на водача и пътниците, както и техният комфорт.

Компанията произвежда и специализирани автобуси за летищен транспорт, подвижни кръводарителски станции, които са познати в Европа. Център на гамата е фамилията Urbino: градски и крайградски автобуси с нисък под и частично нисък под, които покриват последните европейски екостнадарти. В гамата са и тролейбусите Trollino.

Продукти[редактиране | редактиране на кода]

Solaris Alpino в Мюнхен
Solaris InterUrbino 12

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б www.coface.cz // Кофас, 2019 г.
  2. www.solarisbus.com