Titan Quest

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Titan Quest е екшън-ролева игра, разработена от Iron Lore Entertainment. Разпространява се световно от THQ и е пусната на 26 юни 2006.[1] Пусната е за разпространение през Steam, заедно с разширението Titan Quest: Immortal Throne, на 17 юли 2007.[2] Играта може да се закупи също през Impulse, GamersGate, GameTap, Direct2Drive and OnLive. Пусната е и Limited Edition версия почти по същото време, която е в луксозна метална опаковка. По-късно е пусната Deluxe Edition версия, съдържаща всички пачове. Най-накрая е издадена и Gold Edition версия, съдържаща оригиналната игра и разширението.

Геймплей[редактиране | редактиране на кода]

Играчът поема ролята на герой, който се сражава с чудовища из три класически митологични сетинга, включващи Спарта/Древна Гърция, Древен Египет и Пътят на коприната/Азия. Идеята за играта е създадена от един от съавторите на Age of Empires - Браян Съливан (Brian Sullivan) и предоставя на играчите ragdoll physics, модерни светлинни ефекти, смяна на ден с нощ, доста точна древна митология, модерна триизмерна графика, уникални съкровища и предмети и бърза и динамична игра. Освен това има и вграден редакторски модул за онези играчи, които биха желали да създават свои собствени светове, модове, кампании и приключения. Играта съдържа над хиляда игрови предмета, които героите могат да ползват. Те биват както обикновени, така и редки и уникални. Titan Quest става прогресивно по-трудна с напредването в сюжета и заради това доброто развитие на уменията на героите е от голямо значение още в началото на играта.

Мрежова игра[редактиране | редактиране на кода]

Мрежовите режими на игра поддържат от 2 до 6 играчи, които да играят на един сървър. Може да се играе както през LAN, така и през интернет. Играта през интернет изисква ползването на централизиран сървърен софтуер като Gamespy, който показва на играча достъпните сървъри, които са със същата версия на играта.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Titan Quest се върти около прекъсването на връзката между хората и боговете. Главният герой (чието име и пол избира играчът) започва приключението си на един черен път до едно малко село близо до Спарта на име Хилос. Там той (или тя) научава, че светът е нападнат от орди чудовища и зверове (вдъхновени основно от митологията), които тероризират селяните, унищожават реколтата им, изгарят храмове, опустошават села и обсаждат градове. След като героят бива изпратен на мисия до Делфи от спартанския генерал Леонид, историята се завърта около измисления за играта Орден на Прометей и опитите му да възстанови баланса в света. Героят се бие с харпии, сатири, огромни паяци, живи мъртъвци и всякакви други митични чудовища, които по всякакъв начин се опитват да го възпрепятстват в пътя му до следващото селище. Периодично героят се сблъсква и с по-силни чудовища-минибосове, които обикновено са част от някоя странична задачка или приключение. По-големи босове се появяват по-рядко и обикновено пазят ключови за главната мисия предмети или места. На края на всяка глава от сюжета героят се сблъсква с босове, наречени "телкини" (ед. ч. - телкин). Накрая многострадалния и пропътувал половината свят герой се среща и с финалния бос - титанът Тифон.

Разширението Immortal Throne[редактиране | редактиране на кода]

THQ пускат Titan Quest: Immortal Throne като разширение за играта през март 2007г. Наред с някои игрови новости и промени, то включва и продължение на историята. Зевс изпраща героя в Подземното царство, където той/тя трябва да се сблъска с Хадес, гръцкия бог на мъртвите. Паралелно с разширението много фенове пускат свои собствени модове и нива, целящи да подобрят и разнообразят играта. Често те използват прости програми, с които да модифицират трудността или да променят предмети, но освен това има цели приключения, които са изцяло преобразени. Вероятно най-популярният от тези модове е "Lilith" [3], който практически добавя нов игрови свят с над 150 часа игра и нови игрови елементи.

Оценки и критика[редактиране | редактиране на кода]

Към юли месец 2010г оценката на оригиналната игра в Metacritic е "77". Първоначалните критики са насочени основно към инвентарната система на играта, както и тромавото поведение на някои компютри. Освен това критиците определят играта като твърде сходна с Diablo II и я обвиняват че не предоставя нещо наистина ново на играчите. Разширението Immortal Throne поправя някои от тези проблеми, включително поведението на играта и управлението на инвентара. Заради тези и други подобрения на цялостното усещане от играта Immortal Throne бива приета доста добре от геймърите и критиците и затова към юли 2010г има оценка "80" в Metacritic.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. IGN: Titan Quest
  2. THQ Brings All-Star Line-up to Steam. // Steam News. Valve, 2007-07-17. Посетен на 2007-07-19.
  3. [http://www.titanquest.net/tq-forum/threads/11603-Lilith-The-Will-of-Demon-Battles-of-Jalavia Lilith The Will of Demon : Battles of Jalavia]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]