Windows Update

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Windows Update
WindowsUpdate.svg
Информация
Разработчик Microsoft
Операционна система Microsoft Windows
Вид софтуер приложен софтуер
Уебсайт Windows Update уебсайт

Windows Update е услуга, предлагана от Microsoft за потребителите на Microsoft Windows, чрез която се предоставя актуализация на операционната система и инсталираните компоненти.

Това е опционална функция, на която може да се даде възможност да предвидят други актуализации за софтуер на Microsoft - инсталиран Windows, както и Microsoft Office, Windows Live приложения, както и Microsoft Expression.

Актуализации на защитата се приемат с Windows Update на втория вторник на всеки месец. Windows Update може да бъде конфигуриран автоматично за инсталиране на актуализации, като гарантира, че всеки компютър е винаги актуализиран и не е уязвим от компютърните червеи и други подобен зловреден софтуер.

Windows Vista и Windows Server 2008 предоставят контролен панел за конфигуриране на настройките за обновяване и проверка за актуализации. Windows Update контролния панел също е средство за изтегляне на Windows Ultimate. Екстри (софтуер по желание, предлаган на потребителите) на Windows Vista Ultimate Edition). Предишните версии на Microsoft Windows и актуализации може да бъдат изтеглени от Windows Update уебсайта, като се използва Internet Explorer.

История[редактиране | редактиране на кода]

Сайтът Windows Update за първи път е въведен със стартирането на Windows 98. Оттогава сайтът преминава през няколко ревизии. През 2002 г. се въвежда Microsoft Software Update Services – сървърен компонент, който може да бъде инсталиран на Windows 2000 Server системи, за да може да се изтеглят и разпространят пачове за сигурност за цялата компания чрез един централен сървър. Windows Me, въвежда автоматични актуализации, които правят възможно планирането и автоматичното изтегляне и инсталиране на актуализации за защитата във фонов режим, без да се използва браузър.

В края на 2004 г., Microsoft пускат Windows Update 5 за Windows XP, който включва Service Pack 2 и няколко големи промени за прилагане на актуализации. Потребителите без достъп до широколентови мрежи могат да поръчат CD на XP Service Pack 2 (SP2) на страницата на Microsoft.

През 2005 г. Microsoft представя първата бета версия на Microsoft Update, доставяща актуализации на поддържаните операционни системи, както и на Microsoft Office (Office XP и Office 2003), SQL Server и други. С течение на времето списъкът е разширен и за други продукти на Microsoft като: Windows Defender и Visual Studio. Също така се предлага Silverlight като препоръчителен ъпдейт.

Нови подобрения[редактиране | редактиране на кода]

В Windows Vista и Windows Server 2008, сайтът вече не се използва за предоставяне на потребителски интерфейс за подбор и изтегляне на актуализации. Той е заменен с Windows Update контролен панел, който осигурява подобна функционалност. По-важните ъпдейти изискват рестартиране на системата.

Алтернативни варианти[редактиране | редактиране на кода]

Преди появата на Windows Vista, Windows Update трябваше да бъде стартиран от Internet Explorer. Друг метод е да се използва IE Tab добавката в Mozilla Firefox. Разширението използва ядрото на Internet Explorer и така позволява да се отвори сайта с ъпдейтите. Най-ефикасният метод е използването на вградения в Windows – Internet Explorer.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Windows Update“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.