Адел

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Адел
Adele
английска певица
22 октомври 2021 г.
Родена
5 май 1988 г. (35 г.)

НаградиГрами за запис на годината (12 февруари 2012)
Албум на годината (2017)
Албум на годината (2012)
Грами за запис на годината (2017)
Музикална кариера
ПсевдонимAdele
Стилпоп музика, ритъм и блус, соул, джаз, рок
Инструментикитара, пиано, комплект барабани, бас китара, тромпет, виола, вокал
Гласмецосопран
Активностот 2006 г.
ЛейбълЕкс Ел Рекордингс“, „Кълъмбия Рекърдс“, „Сони Мюзик Ентъртейнмънт
Семейство
Деца1

Подпис
Уебсайтwww.adele.com
Адел в Общомедия

Адел Лори Блу Адкинс (на английски: Adele Laurie Blue Adkins) [1], по-известна само с малкото си име Адел, е английска поппевица и текстописец.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е на 5 май 1988 г. в Тотнъм, Северен Лондон. Баща ѝ я изоставя, когато е на две години, оставяйки 20-годишната ѝ майка, за което Адел още не му е простила. Тя започва да пее от четири годишна възраст. На 11 г. тя и нейната майка се преместват в Брикстън, а след това в съседния квартал на Южен Лондон – Уест Норуд. Уест Норуд е темата за първия запис на Адел, „Hometown Glory“, написан, когато е била 16-годишна. След като се премества в Южен Лондон, започва да се интересува от R&B изпълнители, като Алия. Адел завършва BRIT училище за сценични изкуства и технологии в Кройдън през май 2006 година, където са съученици с Леона Луис и Джеси Джей.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

В началото на кариерата ѝ е предложен договор от звукозаписното студио XL Recordings, след като неин приятел качва нейно изпълнение в MySpace през 2006 г.

2006 – 2010 г.[редактиране | редактиране на кода]

С пускането на сингъла си „Hometown Glory“ през есента на 2007 г. печели вниманието на още по-широка публика. През декември същата година печели първата си награда на критиците Critics' Choice на BRIT Awards, с която я отличават като многообещаващ подрастващ талант. При ежегодната реномирана BBC прогноза кой изпълнител има потенциала да направи пробив през следващата година тя заема в прогнозата Sound of 2008 номер 1.

Вторият ѝ сингъл – „Chasing Pavement" излиза през януари 2008 година, като веднага заема номер 2 в британските чартове и успява да се задържи на тази позиция в продължение на три седмици. Името на дебютния и албум „19“ е препратка към възрастта, а албумът се изкачва до върха на класациите за албуми както във Великобритания, така и в други европейски страни. В песните на албума става въпрос най-вече за чувства, мисли и разочарования от последната ѝ връзка.

2010 – 2014 г.: турнета и големи успехи[редактиране | редактиране на кода]

През 2010 г. Адел получава Грами номинация за най-добро женско поп вокално изпълнение за „Hometown Glory“. През април песента ѝ „My Same“ влиза в германската класация, след като е изпълнена от Лена Майер-Ландурт в шоуто за таланти конкурс Unser Star für Oslo (Our Star for Oslo), в който влизането на песента ѝ на немски на конкурса Евровизия 2010 е определена. В края на септември, след представянето на X Factor, версията на Адел на песента на Боб Дилън „Make You Feel My Love“ повторно влиза в британските класации за сингли под номер 4. През 2010 г. Адел изпълнява широко рекламиран дует с Дариъс Рукър на песента на Lady Antebellum – „Need You Now“. Този спектакъл по-късно е номиниран за CMT Music Award.

Skyfall“ е песен, изпълнявана от английската певица и композитор Адел, и едноименна песен-тема на 23-тия филм за Джеймс Бонд от Eon Productions, Skyfall. Песента е написана от Адел и продуцента Paul Epworth, озвучена от JAC Редфорд. „Skyfall“ е била пусната на 5 октомври 2012 г. в 0:07 BST, като част от „Глобалния ден на Джеймс Бонд“, в чест на 50-годишнината от пускането на първия филм за Джеймс Бонд.

2015 г.: Завръщане на музикалната сцена[редактиране | редактиране на кода]

При своето завръщане Адел продава над 20 милиона копия от албума си „25“ за по-малко от година.

Други дейности[редактиране | редактиране на кода]

На 12 юни 2016 г. Адел посвещава своя концерт в Антверпен на жервите на стрелбата в нощния гей клуб в Орландо, заявявайки, че „ЛГБТ хората са мои сродни души още от малка и съм много засегната от това“[2] и „тези атаки съкрушиха сърцето ми“.[3]

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

Студийни албуми[редактиране | редактиране на кода]

Видео албуми[редактиране | редактиране на кода]

EP албуми[редактиране | редактиране на кода]

Сингли[редактиране | редактиране на кода]

Турнета[редактиране | редактиране на кода]

  • An Evening with Adele (2008 – 2009)
  • Adele Live (2011)
  • Adele Live 2016 (2016)

Награди[редактиране | редактиране на кода]

През 2007 година получава награда „Брит – Избор на критиците“, както и Запис на 2008 г. от BBC. Дебютният ѝ албум „19“ е издаден през 2008 г. и е последван от широк комерсиален успех и одобрение от критиците във Великобритания, където става четири пъти платинен.[4] Добива популярност и в САЩ, след появата си в „Saturday Night Live“ в края на 2008 г. През 2009 г. на 51-вите награди Грами Адел получава награди за „Най-добър нов изпълнител“ и „Най-добро женско поп вокално изпълнение“.[5][6] През 2009 и 2010 г. Адел е обявена и за „Най-добра британска соло изпълнителка“. През февруари 2012 г. Адел е на пето място в класацията 100-те най-велики жени в музиката на VH1 . На церемонията на 12 февруари 2012 г. печели още шест статуетки Грами. Вторият ѝ албум „21“ е с рекордни продажби не само на Острова, но и отвъд океана. Той е причина Адел да спечели освен Грами и много други награди, включително още три „Американски музикални награди“ и две награди „Брит“.

Грами[редактиране | редактиране на кода]

Година Категория За Резултат
2009 Best New Artist
(Най-добър нов артист)
Адел Спечелена
Record of the Year
(Запис на годината)
„Chasing Pavements“ Номинация
Song of the Year
(Песен на годината)
Номинация
Best Pop Vocal Performance
(Най-добро вокално поп изпълнение)
Спечелена
2010 Best Pop Vocal Performance
(Най-добро вокално поп изпълнение)
„Hometown Glory“ Номинирана
2012 Album of the Year
(Албум на годината)
„21“ Спечелена
Best Pop Vocal Album
(Най-добър поп албум)
Спечелена
Record of the Year
(Запис на годината)
„Rolling in the Deep“ Спечелена
Song of the Year
(Песен на годината)
Спечелена
Best Short Form Music Video
(Най-добро кратко музикално видео)
Спечелена
Best Pop Vocal Performance
(Най-добро вокално поп изпълнение)
„Someone Like You“ Спечелена

Оскар

Година Категория За Резултат
2013 Original Song

(Най-добра оригинална песен)

„Skyfall“ Спечелена

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Frehsée, Nicole (22 януари 2009), „Meet Adele, the U.K.'s Newest Soul Star“, Rolling Stone. (1070):26.
  2. www.bbc.com
  3. www.tialoto.bg
  4. Certified Awards Search // British Phonographic Industry. Архивиран от оригинала на 2017-10-06. Посетен на 1 март 2011.
  5. Brits on top: Duffy, Adele and Coldplay clinch top awards as they lead British winners at Grammys // Daily Mail. London, Associated Newspapers, 9 февруари 2011. Посетен на 12 юли 2011.
  6. Coldplay, Robert Plant, Radiohead, Duffy and Adele win at Grammy Awards, Daily Mirror, Посетен на 21 февруари 2011