Направо към съдържанието

Амбарчик (залив)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Местоположение на залива
Водосборен басейн на р. Колима

Заливът Амбарчик се намира на източното крайбрежие на Източносибирско море, разположен между носовете Столбовой и Медвежий. Навлиза навътре в материка на около 3 км, широчината при входа е 7 км, дълбочината е до 4 м. В близост до нос Столбовой има водна връзка с устието на река Колима чрез най-източния ѝ ръкав от делтата – протока Каменна Колима.

През 30-те – 50-те години на XX век заливът е използван за акостиране на морски съдове с цел транспортиране на затворници и товари към системата лагери Севвостлаг, захранващи с работна ръка и материали структурата на тръста Далстрой, натоварен с усвояването на Магаданска област. За целта било изградено пристанище за морски и речни съдове.

Откриването на златоносни пясъци по поречието на река Колима поражда необходимостта за изграждане на пристанище при устието на реката за снабдяване на вътрешността с провизии и материали, както и с работна сила – лагеристи. Още през ноември 1932 г. започва строежът на пристанищни съоръжения, а към края на декември 1932 тук е позиционирано Речното управление на Далстрой. Строителството на пристанището и на селището е извършено изключително от лагеристи. В залива Амбарчик възниква разпределителен лагер, като лагеристите или са принудени да извършват строителни дейности на място, или са разпределяни и изпращани към лагерни пунктове на Севвостлаг във вътрешността. Поради северното си разположение (69о38’55” с.ш. ; 162o18’23” и.д.) и суровия полярен климат заливът е покрит с ледове през по-голямата част от годината – от октомври до юли. Поради честите бури и малката дълбочина на залива, както и неблагоприятния климат, в края на 50-те години на XX век пристанището е преместено на по-благоприятно място – на Зелени нос при селището Черски, на 130 км навътре от устието на р. Колима.[1]

В източната част на залива е било разположено селището Амбарчик. От 1935 г. започва да действа местна хидро-метеорологична станция. Днес селището е без постоянни жители.

Териториално заливът спада към Якутия (Република Саха), субект на Руската Федерация. Недалеч от селището Амбарчик минава границата с Чукотския автономен окръг.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. История порта на Нижней Колыме // Архивиран от оригинала на 2022-11-30. Посетен на 2022-11-30.