Анди Грей

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Анди Грей
шотландски футболист и коментатор

Роден
30 ноември 1955 г. (68 г.)
Семейство

Уебсайт
Анди Грей в Общомедия

Андрю Мълън Грей, (на английски: Andy Gray) по-известен като Анди Грей, е бивш шотландски футболист-нападател, днес коментатор за „Скай Спортс“.

Живот[редактиране | редактиране на кода]

Роден в Шотландия, Грей започва спортната си кариера в „Дънди Юнайтед“. Там е забелязан от разузнавач на „Астън Вила“ и скоро след това, през 1975, подписва с отбора от Бирмингам.

През 1977 е определен за „най-добър млад играч на годината“ и за „играч на годината“ според Асоциацията на професионалните футболисти.

През 1979 е трансфериран в „Улвърхемптън“ за рекордната сума от 1,5 милиона паунда. Само 4 години по-късно (през 1983) обаче е продаден на Евертън само за 250 000 паунда. На „Гудисън парк“ печели Купата на Футболната асоциация, титлата в Англия и Купата на носителите на национални купи.

Връща се в „Астън Вила“ и играе в отбора през 1985-1987. Играе в „Нотс Каунти“ (август-септември 1987), „Уест Бромич Албиън“, а после за кратко е в „Рейнджърс“, преди да си опита късмета в треньорската професия.

Изиграва 20 мача за мъжкия национален отбор по футбол на Шотландия.

Напоследък Грей има много голям успех в медийното пространство и се занимава с коментиране на футболни мачове. Смятан е от мнозина за експерт във футбола и за новатор в коментирането му.

Източници[редактиране | редактиране на кода]