Апостол Доксиадис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Апостол Доксиадис
Απόστολος Δοξιάδης
гръцки политик
Роден
1873 г.
Починал
1942 г. (69 г.)

Националност България,  Гърция
Учил въвВиенски университет

Апостол Тома Доксиадис (на гръцки: Απόστολος Δοξιάδης, 1873 – 1942) е български и гръцки лекар, български общественик и гръцки политик (министър и сенатор).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в гр. Станимака през 1873 или 1874 г. Според Симеон Чунгаров, който е разпитвал сестрата на д-р Доксиадис, бащата на доктора бил родом от Долно Арбанаси, казвал се Слави (преведено на гръцки „Докса“), оттам и фамилното име Доксиадис.

Основното си образование получава в Станимака, след което учи в известното училище Зарифио в Пловдив[1]. Заминава за Виена, където учи медицина[2]. След завършването на университета специализира педиатрия.

От 1900 г. работи в Станимака, като детски лекар (педиатър). По спомените на старите хора пред къщата му (намирала се в близост до църквата „Св. Богородица“) винаги имало множество хора, както от града, така в наредени коли с болни деца от селата. В продължение на тези години лекува станимаклии и заслужено спечелва тяхното уважение. През 1900 г. общинският съвет го назначава за градски лекар.

Става председател на гръцката общност в града, на сдружението „Орфей“, както и на Асоциацията на гръцката филхармония през 1903 г.

През 1905 г. се жени за Евантия Мезевири, от която има 4 синове. По време на Балканската война служи като лекар в Българската армия.

През 1915 г. със съпругата си и децата си се изселва в Атина, столицата на Гърция. Някои автори съобщават, че д-р Апостолис Доксиадис е напустнал Станимака през 1915 г., а според други през 1919 г.

Пристигнал в Гърция, се включва в политическия живот на страната и през 1918 г. отговаря за бежанците от Първата световна война.

От 1922 – 1924 г. е министър на тогавашното Министерство на хуманно отношение. То е преименувано в Министерство на хуманно отношение и информираност, като събира за първи път всички функции на службите по обществено здраве от другите министерства. До 1928 г. е председател на Отечествената фондация.

От 1924 – 1932 г. е председател на PIKPA. От 1928 г. поема новосъздадения държавен сектор по здравеопазването в правителството на Венизелос. Под неговото ръководство се организират много грижи за бежанците, особено за децата. Приет е закон "относно безопасността и здравето на майките и децата”.

Умира на 69-годишна възраст в Атина.

Трудове: научни дисертации, както и проучването „Евгеника“, публикувано в „Библиотека за социално здраве“.

Известният д-р Доксиядис издигнал параклис „Свети Апостол“, посветен на неговия едноименник.

Източници[редактиране | редактиране на кода]