Арно

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за реката в Италия. За белгийския музикант вижте Арно (певец).

Арно
Река Арно във Флоренция
Река Арно във Флоренция

Местоположение на река Арно в Италия
Общи сведения
Местоположение Италия
Тоскана
Дължина248 km
Водосб. басейн8228 km²
Отток138 m³/s
Начало
МястоТоскано-Емилиански Апенини
Координати43°52′04.44″ с. ш. 11°41′40.2″ и. д. / 43.8679° с. ш. 11.6945° и. д.
Надм. височина1495 m
Устие
МястоЛигурско море
Координати43°40′48.72″ с. ш. 10°16′40.8″ и. д. / 43.6802° с. ш. 10.278° и. д.
Надм. височина0 m
Арно в Общомедия

Арно (на италиански: Arno) е река в Средна Италия (регион Тоскана), вливаща се в Лигурско море. Дължина 248 km, площ на водосборния басейн 8228 km²[1]

Географска характеристика[редактиране | редактиране на кода]

Извор, течение, устие[редактиране | редактиране на кода]

Река Арно води началото си от южното подножие на връх Фалтерона (1654 m), в югоизточната част на Тоскано-Емилианските Алпи, на 1654 m н.в., в източна част на регион Тоскана. До град Флоренция е типична планинска река, като тече в тясна планинска долина и заобикаля от изток, юг и запад планинския масив Пратоманьо, образувайки голяма изпъкнала на юг дъга. След това тече в западна посока през хълмиста приморска равнина, където силно меандрира, а течението и е бавно и спокойно. Влива се в Лигурско море при град Марина ди Пиза, на 8 km западно от град Пиза[1].


Водосборен басейн, притоци[редактиране | редактиране на кода]

Водосборният басейн на Арно е ексцентричен, с по-добре развити леви притоци и обхваща площ от 8228 km². На северозапад водосборния басейн на Арно граничи с водосборния басейн на река Серкьо, вливаща се в Лигурско море, на север и североизток – с водосборните басейни на реките Рено, Ламоне, Ронко и Савио (от басейна на Адриатическо море), а на изток и юг – с водосборните басейни на реките Тибър и Омброне (от басейна на Тиренско море), Чечина и други по-малки (от басейна на Лигурско море[1].

Основни притоци: леви – Греве (43 km, 283 km²), Пеза (55 km, 339 km²), Елса (63 km), Ера (54 km, 595 km²); десни – Сиеве (58 km, 840 km²), Бизенцио (47 km), Омброне (47 km)[1].

Хидроложки показатели[редактиране | редактиране на кода]

Арно има предимно дъждовно подхранване с ясно изразено пролетно (март и април) и вторично есенно-зимно пълноводие. В миналото реката често е причинявала катастрофални наводнения, като най-значимото е това през 1966 г. когато нивото на реката се повишава с 11 m и целият град Флоренция е наводнен. Загиват 40 души и са нанесени значителни материални щети. Среден годишен отток в долното течение 138 m³/sec[1].

Стопанско значение, селища[редактиране | редактиране на кода]

В горното течение водита на реката се използват за производство на електроенергия, а в долното – за напояване. До град Флоренция е плавателна за плиткогазещи съдове. Знаменитият мост Понте Векио във Флоренция минава над нея.

По цялото си течение долината на Тибър е гъсто заселена, като най-големите селища са: Попи, Субиано, Монтеварки, Филине Валдарно, Риняно сул'Арно, Понтасиеве, Флоренция, Монтелупо Фиорентино, Емполи, Санта Кроче сул'Арно, Калчиная, Кашина, Пиза[1].

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]