Боузов (замък)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Боузов
Bouzov
Общ изглед на замъка
Общ изглед на замъка
Карта Местоположение
Информация
Страна Чехия
Терит. единицаОломоуцки край,
окръг Оломоуц
МестоположениеБоузов
СтилРоманска архитектура
АрхитектГеорг фон Хауберисер
Основаване1317 г. (първо споменаване)
СтатутОткрит за посещения
СайтБоузов
Боузов в Общомедия

Замъкът Боузов (на чешки: Hrad Bouzov) е един от средновековните моравски замъци, разположен край едноименното селище в окръг Оломоуц на Чешката република. Замъкът е издигнат в края на XII — началото на XIV век. Съвременният си облик придобива след реконструкция в романски стил в началото на XX век.

История на замъка[редактиране | редактиране на кода]

Изглед от кулата на замъка към  пристройките

Замъкът е построен през Късното средновековие и е назован Бузов (на чешки: Búzov) на името на първия известен собственик - Буз, владетел на Бузов в периода 13171339 година. В средата на XIV век замъкът преминава във владение на братята Йешек и Бенеш от Вилденберк. През 1382 г. Бенеш продава замъка и имотите в Боузов на маркграф Йобст Моравски, който през 1396 г. го предава на Бочек II от Кунщат-Подебради, чиито потомци (родът Подебради) владеят замъка през следващите 70 години. След това замъкът често сменя собствениците си, което оставя богат културно-архитектурен отпечатък.

По време на Тридесетгодишната война замъкът Боузов служи в качеството на имперска крепост и затвор за шведските пленници. През 1649 г. замъкът е придобит от Евгения от Прусиновице, а през 1696 г. синът ѝ продава Боузов Храд на Тевтонския орден. Замъкът принадлежи на ордена до 1939 г, като е богато реконструиран при магистър Ойген фон Тешен.

През 1939 г.  Боузов е конфискуван от нацистката администрация. По време на войната замъкът е предаден под ръководството на Главното административно  управление на СС, което го използва в качеството на хранилище за конфискувани ценности. След края на войната Боузов преминава в собственост на чехословашката държава. Когато Чехословакия престава да съществува, Тевтонският орден заявява правата си над замъка, но безуспешно.

Източници[редактиране | редактиране на кода]