Валентина Лисица

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Валентина Лисица
класическа пианистка
Родена
25 март 1970 г. (54 г.)
Музикална кариера
ПсевдонимQueen of Rachmaninoff[1]
Стилкласическа музика
Инструментипиано
Активностот 1977 г.
Семейство

Уебсайтwww.valentinalisitsa.com
Валентина Лисица в Общомедия

Валентина Лисица (на украински: Валентина Лисиця; на руски: Валентина Лисица; на английски: Valentina Lisitsa) е украинска и американска класическа пианистка.

Родена е в Киев, Украйна на 11 декември 1973 г. Учи в Музикалното училище за надарени деца „Лисенко“ и в Киевската консерватория, където среща бъдещия си съпруг. Понастоящем живее в Северна Каролина, САЩ. Нейният съпруг Алексей Кузнецов също е пианист и неин партньор на пиано.

Лисица свири в различни зали по света, включително в Карнеги Хол и Ейвъри Фишър Хол в Ню Йорк, САЩ и Музикферайн във Виена, Австрия. По-късно, Лисица е пианист в рецитални изпълнения и акомпанира на цигуларката Хилари Хан. [2]

Много от тези изпълнения (включително 24 етюда на Фредерик Шопен и „Апасионата“ на Бетовен) са направени достъпни на нейния YouTube канал, често с високо качество.

Лисица на пианото свири с цигуларката Хилари Хен в концертна зала „Кус“, Изпълнителски център за изкуства „Кларк“, Спрингфийлд, Охайо, 3 март 2009 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.valentinalisitsa.com // Посетен на 23 август 2021 г.
  2. Valentina Lisitsa, piano Архив на оригинала от 2012-02-25 в Wayback Machine. Fresno Philharmonic. Линк, взет на 2009-07-12.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Valentina Lisitsa в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​