Варшавски договор (1920)

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Варшавски договор (на полски Umowa warszawska) е таен международен договор между Втората полска република и Украинската народна република, сключен през 1920 г. във Варшава по време на полско-съветската война.

Според този договор полското правителство признава съществуването на Украинската народна република и се отказва от претенциите си към земите, достигащи границите на Полша през 1772 г. Правителството на Украинската народна република признава полско-украинската граница при р. Збруч, пресичаща Волиния на изток от Здолбунов (оставяйки Ровно и Кременец в територията на Полша) и по-нататък на север до р. Припят. За Украйна това означава, че се отказва от териториите, разположени на запад от определената в договора гранична линия[1]. И двете страни се задължават да не подписват международни договори, с които да накърняват интересите си една на друга, и да гарантират правата на украинското население в Полша и на полското население в Украйна. От полска страна договорът е подписан от ръководещия министерството на външните работи Ян Домбски, от украинска страна от ръководещия Министерството на външните работи Андрей Левицки, който предвожда делегацията на Украинската народна република по време на разговорите с Полша, водени от есента на 1919 г.
Съставна част на договора е военното споразумение от 24 април 1920 г., подписано от украинския генерал Володимир Синклер, от най-близкия сътрудник на Юзеф Пилсудски – Валери Славек, и от Вацлав Йенджейевич (в ролята им на пълномощници на главнокомандващия). Споразумението слага началото на военното сътрудничество между двете страни в борбата им срещу болшевишките войски на територията на Украйна. Договорът от 21 април влиза в сила от момента на неговото подписване (чл. 9), договорът от 24 април влиза в сила едновременно с първия (чл. 1). И двата договора са тайни, с изключение на публикувания в Монитор полски[2] акт за държавно признаване на Украинската народна република и на Дирекцията на Симон Петлюра като правителство на Украйна. И двата документа са съставени и на полски и на украински език, със забележката, че в случай на колебания за автентичен ще бъде признаван полският текст.
На 12 октомври 1920 г. в Рига полската делегация подписва примирие в полско-болшевишката война, признавайки като страна не само Руска съветска федеративна социалистическа република, а и Украинската съветска социалистическа република, което означава отмяна на дипломатическото признаване на Украинската народна република. Рижкият договор, сключен на 18 март 1921 г. потвърждава признаването на Украинската съветска социалистическа република като украинска държава, мълчаливо анулирайки по този начин постановленията на варшавския договор.
Участието на украински войници в полско-съветската война е увековечено в акцията на харцерите (скаутите) „Пламъкът на братството“ край гробниците на войските на Украинската народна република, намиращи се на полска територия.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. W umowie strony zastrzegły jednocześnie wyraźną możliwość korekty granicy na Wołyniu w przyszłości na korzyść Ukrainy, traktując linię graniczną na Wołyniu jako tymczasową.
  2. Monitor Polski nr 97 z 28 kwietnia 1920, s. 3.
  • Władysław Pobóg-Malinowski, Najnowsza historia polityczna Polski t. 2 cz. 1, Londyn 1956.
  • Robert Potocki, Idea restytucji Ukraińskiej Republiki Ludowej (1920 – 1939) Wydawnictwo: Instytut Europy Środkowo-Wschodniej, Lublin 1999; ​ISBN 83-85854-46-0​.
  • Pawło Szandruk, Geneza umowy kwietniowej z 1920 roku, BPU, 1935, nr 16 – 17, s. 183 – 186.
  • Bruski J.J., Petlurowcy, Kraków: Wyd. Arcana, 2004, ISBN 83-86225-03-3, OCLC 749576912.
  • Adam Przybylski, Wojna polska 1918 – 1921, Warszawa 1930.
  • Tadeusz Kutrzeba, Wyprawa kijowska, Warszawa 1937.
  • Adam Janusz Mielcarek, Granica Wołyńska. Terytorialne postanowienia układu Piłsudski-Petlura, w: „Wiadomości Historyczne“, lipiec-sierpień 2010, nr 4 (290), s. 39 – 44.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Umowa warszawska 1920 в Уикипедия на полски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​