Йозеф Пилсудски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Йозеф Пилсудски
полски маршал и политик
Йозеф Пилсудски 
Роден: 5 декември 1867 г.
Зулов, Днешна Литва
Починал: 12 май 1935 г. (67 г.)
Паметник на Йозеф Пилсудски (Турек, Юзеф Гославски, 1936)

Маршал Йозеф (Ю̀зеф) Клѐменс Пилсу̀дски (на полски : Józef Klemens Piłsudski['juzɛf piw'sutski] ['juzɛf piw'sutski], роден на 5 декември 1867 в Зулов край Вилнюс, починал на 12 май 1935 г. във Варшава) е полски маршал и политик във времето между двете световни войни.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Произхожда от семейство на дребни полски аристократи. Още като младеж се застъпва за полската независимост, поради което е заточен в Сибир.

От 1893 г. Пилсудски е водеща фигура в Полската социалистическа партия (ПСП) в тогавашната Руска империя. Последователи на Пилсудски по това време имат възможност за организационен живот единствено в австро-унгарската част на Полша.

По време на Руско-японската война от 1904 г. Пилсудски се опитва да влезе във връзка с японското правителство, със съдействието на което да поведе партизанска война в полските земи под руска власт.

В началото на Първата световна война Пилсудски и последователите му застават на страната на Централните сили.

След като Хабсбургската монархия и Централните сили не възприемат полските тежнения за независимост се стига до интернирането на Пилсудски в Магдебург през 1917 г. Година по-късно е освободен и е посрещнат с овации във Варшава. Поема върховната политическа и военна власт във възстановената полска държава. Назначен за главнокомандващ на Полските сили от Регентския съвет на 11 ноември 1918 г. и му е поверено създаването на национално правителство на Полша, чиято независимост обявява същия ден.

На 20 февруари 1919 г. е избран от полския парламент за президент на Полша. Година по-късно е обявен за Маршал на Полша. На 26 април с.г. започва война срещу Болшевишка Русия. След множество променливи битки Полша успява да извоюва победа над Червената армия през август 1920 г. Според сключения на следващата година в Рига мирен договор полската граница се премества с около 200 км в източна посока.

Германският посланик Ханс-Адолф фон Молтке, Йозеф Пилсудски, германският министър на пропагандата Йозеф Гьобелс и министърът на външните работи на Полша Йозеф Бек на среща във Варшава, 15 юни 1934 г., 5 месеца след подписването на договора за ненападение.

В последвалите войната години Пилсудски временно се оттегля от политическия живот, но запазва влиянието си сред широки кръгове от полското общество. Поради влошеното външнополитическо положение на страната, растящата безстопанственост и ширещата се корупция Пилсудски застава начело на извършения през май 1926 държавен преврат в Полша. Възползвайки се от лоялността на армията и популярността си сред населението той утвърждава в страната режим с ярко очертани авторитарни черти. В периода 1926-1928 Пилсудски е министър-председател.

В края на 20-те години се забелязва "втвърдяване" на политическата линия на режима. Зачестяват гоненията на политическите противници на управляващите.

През първата половина на 30-те години на века Пилсудски е подложен на силния натиск на десницата, която държи все по-често отговорни за икономическата криза евреите.

На 26 януари 1934 г. Пилсудски сключва с Националсоциалистическа Германия пакт за ненападение.

На 12 май следващата година умира във Варшава.

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за