Виктория и Албърт (музей)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Виктория.

Музеят на Виктория и Алберт (на английски: Victoria and Albert Museum, известен с абревиатурата V&A) се намира в централната част на Лондон. През 2013 г. е 20-ият най-посещаван музей в света с близо 3,3 млн. посетители. [1]

Той е най-големият в света музей за декоративно-приложни изкуства и дизайн с постоянна колекция от над 4,5 милиона експоната. Музеят носи името на принц Алберт и кралица Виктория и е основан през 1852 г. Разположен е на площ от 51 000 m² и съдържа 145 галерии.

Включва най-голямата колекция от италиански скулптури извън Италия и най-добрия магазин за музейни сувенири.

Намира се в южната част на лондонския район Кенсингтън (спирка на метрото South Kensington). Входът е безплатен.

Главният вестибюл на музея

История[редактиране | редактиране на кода]

Идеята за изграждането на музея се заражда след Голямото изложение в Лондон от 1851 г. За първи път музеят отваря врати през май 1852 г.

Колекции[редактиране | редактиране на кода]

Архитектура[редактиране | редактиране на кода]

През 2004 г. V&A заедно с Кралският институт на британските архитекти откриха първата постоянна галерия в Обединеното кралство [2], която разглежда историята на архитектурата използвайки модели, снимки, елементи от сгради и оригинални чертежи.

Азия[редактиране | редактиране на кода]

Музеят V&A притежава над 19 000 експоната, представящи ислямската цивилизация, които датират от 7 до началото на 20 век.

Керамика[редактиране | редактиране на кода]

Това е една от най-големите и богати колекции керамика в света с повече от 75 000 обекта.

Много добре е представена колекцията Майсенски порцелан от първата фабрика в Европа, която се опитва да разгадае китайската техника за производство на порцелан.

Колекцията от Изникски порцелан от Турция е най-голямата в света.

Мода[редактиране | редактиране на кода]

Колекцията костюми се състои от над 14 000 тоалета плюс аксесоари, много от които датират от 1600 до днешни дни.

Мебели и обзавеждане[редактиране | редактиране на кода]

Колекцията мебели и обзавеждане обхваща Англия, Европа и Америка от средновековието до съвременността. Британски дизайнери с творби, включени в колекцията са Чарлз Робърт Ашби, Томас Чипъндейл, Уилям Морис и Чарлс Рени Макинтош.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Hunter, Marnie. World's top 20 museums // Си Ен Ен. Cable News Network. Turner Broadcasting System, Inc., 17 юни 2014. Посетен на 18 юни 2014. (на английски)
  2. About the V&A and RIBA Architecture Partnership Collections // Victoria and Albert Museum. Архивиран от оригинала на 2010-05-28. Посетен на 25 декември 2010. (на английски)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Музей Виктории и Альберта“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​