Чарлс Рени Макинтош

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Чарлс Рени Макинтош
Charles Rennie Mackintosh
шотландски архитект

Роден
Починал

Националност  Шотландия
Архитектура
Стил Ар нуво
Чарлс Рени Макинтош в Общомедия

Чарлс Рени Макинтош (на английски: Charles Rennie Mackintosh) e шотландски архитект, дизайнер и живописец, изтъкнат представител на движението „Изкуства и занаяти“ (на английски: Arts and Crafts), един от най-бележитите представители на стила Ар Нуво във Великобритания[1].

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Макинтош се ражда в Глазгоу на 7 юни 1868 година. На 15-годишна възраст става чирак при архитекта Джон Хъчинсън, където остава до 1889 г. През това време става чертожник във фирмата „Хъниман и Кепи“ с перспективата да стане съдружник през 1901 г. Паралелно посещава уроци по рисуване в Училището по изкуствата в Глазгоу. На тези курсове се запознава с Маргарет Макдоналд (която по-късно му става съпруга), сестра ѝ Франсис Макдоналд и Хърбърт Макнеър, който също като Макинтош работи за „Хъниман и Кепи“. Те се сприятеляват и развиват заедно своето разбиране за изкуството. Групата, станала известна като „Четиримата“, организира редица изложби в Глазгоу, Лондон и Виена. Сходният стил на художниците, станал известен под името „Стил Глазгоу“, става известен в Европа и успява да окаже влияние върху Виенския сецесион около 1900 г.

Макинтош постъпва в една архитектурна фирма през 1889 г. и разработва свой собствен стил с характерна черта – контрастът между издължените линии, правите ъгли и декоративните мотиви с фини извивки, вдъхновени от цветя – например мотивът за розата. С това се различава чувствително от традиционната шотландска архитектура. Проектът, който му създава международна репутация, е Училището по изкуствата в Глазгоу (1896–1909), считано за първия образец на стила Ар Нуво във Великобритания[1].

Северната фасада на Училището по изкуствата в Глазгоу

Умира на 10 декември 1928 година в Лондон на 60-годишна възраст.

Дизайн и картини[редактиране | редактиране на кода]

Освен като архитект, Макинтош работи и в областта на интериорния дизайн, мебелиерството, текстила и металопластиката. Много от творбите му са работени съвместно с жена му, чийто плавен, флорален маниер обогатява неговия по-формален, праволинеен стил. Работите на Макинтош, подобно тези на съвременника му Франк Лойд Райт, освен самия архитектурен проект на сградите включват множество спецификации за детайлите, декорацията и обзавеждането. Творбите му са важна част от изложбата на Виенския сецесион през 1900 г.

По-късно, разочарован от архитектурата, Макинтош работи предимно като живописец с акварел. Той рисува множество пейзажи и натюрморти с цветя (често в сътрудничество с Маргарет, с чийто стил постепенно се сближил и стилът на Макинтош) в селцето Уолбърсуик, Съфолк (където двамата се местят да живеят през 1914 г.). Към 1923 г. Макинтош окончателно скъсва с архитектурата и дизайна и двамата с Маргарет заминават за Южна Франция, където той рисува предимно акварели. Интересът му е насочен преди всичко към взаимната връзка между естествения природен пейзаж и променения от човека. Много от картините му изобразяват Порт Вендрес, пристанище близо до границата с Испания.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Charles Rennie Mackintosh. // Енциклопедия Британика, 14 февруари 2017. Посетен на 20 ноември 2017. (на английски)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „Шотландия“         Портал „Шотландия