Направо към съдържанието

Илиана Иванова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Илиана Иванова
българска икономистка

Родена

Националност България
Учила вИкономически университет – Варна
Илиана Иванова в Общомедия

Илиана Найденова Иванова е българска икономистка, политик (комисар, депутат) и служител в Европейския съюз (член на Европейската сметна палата).

Иванова е родена в Стара Загора. Завършва ГПЧЕ „Ромен Ролан“[1] в родния си град, където учи френски и английски език. През 1998 г. се дипломира с бакалавърска степен по международни икономически отношения от Икономическия университет във Варна.[2] Защитава магистърска теза по международни финанси в Училището по глобален мениджмент Тъндърбърд (Thunderbird school of Global Management)[3] от Университета на щата Аризона в гр. Финикс, САЩ през 2004 г. Владее английски, френски, немски и руски език.

Придобива разнообразен опит по време на работа си в северноамерикански финансови и банкови институции. Преди това работи като координатор по международни финансови институции в Министерството на земеделието и храните на Република България.

Илиана Иванова е евродепутат в Европейския парламент[4] от 2009 г. до 2012 г. По време на нейния мандат в Европейския парламент тя е заместник-председател на комисията по бюджетен контрол, заместник-председател на специалната комисия по икономическа, финансова и социална криза, заместник-председател на делегацията на Европейския парламент за връзки с Китай, член на комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите, заместник-член на Комисията за икономически и парични въпроси.

От 1 януари 2013 г. е член на Европейската сметна палата.[5] На 21 септември 2016 г. е избрана за декан на одитен състав II, отговарящ за одита в сферата на структурните политики, транспорта и енергетиката. През септември 2018 г. е избрана за втори мандат декан на одитен състав II.

In June 2023, the government of Prime Minister Nikolai Denkov nominated both Ivanova and Daniel Lorer as potential successors to Mariya Gabriel]as European Commissioner from Bulgaria. On 28 June 2023, European Commission President Ursula von der Leyen proposed to the European Parliament and the Council to appoint Ivanova to the post of Commissioner for Innovation, Research, Culture, Education and Youth

През юни 2023 г. правителството на Николай Денков номинира Иванова и Даниел Лорер за потенциални наследници на Мария Габриел като еврокомисар от България. На 28 юни 2023 г. председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предлага на Европейския парламент и на Съвета на ЕС да назначат Иванова на поста комисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.[6]

  1. www.romainrolland.org, архив на оригинала от 29 август 2011, https://web.archive.org/web/20110829090859/http://www.romainrolland.org/school/, посетен на 9 февруари 2017 
  2. www.ue-varna.bg
  3. Welcome
  4. www.europarl.europa.eu
  5. www.eca.europa.eu // Архивиран от оригинала на 2023-06-01. Посетен на 2017-02-09.
  6. Antoaneta Roussi, 21 June 2023, Bulgaria offers EU two candidates for vacant commissioner post, Politico Europe