Гимназия с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от ГПЧЕ „Ромен Ролан“)
ГПЧЕ „Ромен Ролан“
Официалният вход на училището
Официалният вход на училището
Информация
СедалищеСтара Загора,  България
Основаване1966 г.
42.4284° с. ш. 25.6291° и. д.
Местоположение в Стара Загора
ГПЧЕ „Ромен Ролан“ в Общомедия

Гимназия с преподаване на чужди езици (ГПЧЕ) „Ромен Ролан“ е средно езиково училище в град Стара Загора. Изучаваните в него езици са английски, френски и немски.

История[редактиране | редактиране на кода]

Първият директор на гимназията, Кънчо Матев, обявен за почетен гражданин на град Стара Загора през 2016 г.

Училището е създадено през 1966 г. под името Френска езикова гимназия (съкратено ФЕГ). Това става със заповед на тогавашния министър на просветата Ганчо Ганев. Приемът включва ученици от Южна България. В първия випуск са приети 100 ученици, разпределени в четири паралелки.Първият западен език, който се изучава е френски, а вторият английски.

За първи директор на училището е назначен Кънчо Матев, който остава на този пост до 1993 г., когато се пенсионира. Той е човекът, подал през 1962 г. предложение до Министерството на народната просвета за създаването на учебно заведение със засилено изучаване на английски, френски, немски и руски език. За цялостния му принос за развитие на образованието е удостоен с орден „Св. св. Кирил и Методий“, а на празника на града на 05.10.2016 г., в годината, в която гимназията отбелязва своя 50-годишен юбилей, г-н Матев е удостоен със званието „Почетен гражданин на Стара Загора“.

През учебната 1967/1968 е избран и патронът на гимназията – френският писател и хуманист Ромен Ролан.

Около средата на 70-те години на 20 век гимназията е преименувана на Гимназия с преподаване на френски език (съкратено ГПФЕ), най-вече по политически и идеологически съображения. След военния преврат в Чили през 1973 г., в знак на солидарност, вторият западен език е сменен от английски на испански. През 1983 г. е открита първата паралелка с изучаване на английски език, а през 1985 г. се откриват още две такива. Това за пореден път води до смяна на името на гимназията, този път на Гимназия с преподаване на чужди езици (съкратено ГПЧЕ). През същата година са създадени и две паралелки с немски език. В края на 90-те години на 21в. съотношението е изравнено на три паралелки за всеки един от езиците – френски, английски и немски.

Понастоящем директор на гимназията е Теодора Николова.

Прием[редактиране | редактиране на кода]

Приемът в ГПЧЕ „Ромен Ролан“ става с изпит след 7-и клас. Средният брой на приетите ученици е 230. Всички кандидати полагат два приемни изпита – по български език и литература и по математика.

Крайният бал, по който се прави класацията, се образува от сбора на оценките по български език и математика от дипломата за седми клас и удвоените оценки от положените изпити.

40-годишният юбилей[редактиране | редактиране на кода]

През 2006 година тържествено е отбелязан 40-годишния юбилей на гимназията с двудневно честване, което включва изложба, концерт и речи на бивши и настоящи учители и ученици. На него присъства и първият директор на гимназията Кънчо Матев, един от най-обичаните директори в Стара Загора.

Известни възпитаници на ГПЧЕ „Ромен Ролан“[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]