Карл Шлехтер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Карл Шлехтер
Carl Schlechter
Информация
Държава Австрия
Роден
Починал
27 декември 1918 г. (44 г.)
Карл Шлехтер в Общомедия

Карл Шлехтер (на немски: Carl Schlechter) е водещ австрийски шахматист в началото на 20 век. Известен е с постигнатото от него реми в мач за световната титла с Емануел Ласкер. Наричан е „Царят на ремитата“. В негова чест се провежда непостоянен мемориален турнир във Виена. Съвместно с Джордж Марко е автор на книгата „Karlsbad 1907“.

Ранен живот[редактиране | редактиране на кода]

Шлехтер е роден във Виена. От 1893 г. нататък участва в повече от 50 международни турнири.

Шлехтер също изиграва мачове срещу Зигберт Тараш през 1991 (реми) и Акиба Рубинщайн през 1918 (загуба).

Мачът Ласкер-Шлехтер[редактиране | редактиране на кода]

През 1910 г. Шлехтер играе мач с Емануел Ласкер за световната титла във Виена и Берлин. Нуждае се само от реми в последната десета партия, за да спечели мача, но първо пропуска победа, а после твърдо реми, преди да загуби партията. Мачът завършва наравно 5–5 (+1–1=8) и Ласкер запазва титлата си.

Въпреки неуспеха, Шлехтер изтъква себе си като първия шахматист за 16 години, който сериозно застрашава световната титла на Ласкер.

Турнирни резултати[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  • Шахматна енциклопедия. София, Държавно издателство Д-р Петър Берон, 1989.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Carl Schlechter в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

Портал
Портал
Портал „Шахмат“ съдържа още статии, свързани с играта-спорт.
Можете да се включите към Уикипроект „Шахмат“.