Кяри Памю Памю

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кяри Памю Памю
Кяри Памю Памю на годишните награди на MTV за най-добър видеоклип (14 юни 2014 г.)
Кяри Памю Памю на годишните награди на MTV за най-добър видеоклип (14 юни 2014 г.)
Информация
ПсевдонимКяри Памю Памю
Родена
Кирико Такемура
29 януари 1993 г. (1993-01-29) (31 г.)
СтилДжей поп, денс поп, електропоп, синтпоп
Активностот 2010 г.
Музикален издателUnborde, Warner Music Group, Sire Records
Свързани изпълнителиЯсутака Танака, Tempura Kidz
Уебсайтkyary.asobisystem.com (на японски)
Кяри Памю Памю в Общомедия

Кя̀ри Па̀мю Па̀мю (на японски: きゃりーぱみゅぱみゅ Kyarī Pamyu Pamyu; на английски: Kyary Pamyu Pamyu), псевдоним на Кирико Такемура (桐子 竹村), е японска моделка и певица. Публичният ѝ образ е свързан с японската кауай и декора култура, центрирана в токийския квартал Хараджуку. Музиката ѝ е продуцирана от музиканта Ясутака Наката – член на Capsule и продуцент на Парфюм.

Кяри става известна покрай сингъла си PonPonPon от 2011 г., който оглавява топ 10 в японските класации. Синглите Candy Candy и Fashion Monster година по-късно са последвани от същия успех. Оттогава тя издава три студийни албума: Pamyu Pamyu Revolution (2012), Nanda Collection (2013) и Pika Pika Fantajin (2014).

Макар и успехът ѝ като певица да е съсредоточен главно в Азия, Кяри набира популярност и на Запад покрай видеоклиповете към песните си, които бързо събират милиони гледания в интернет. Медиите я спрягат като „принцесата на Хараджуку“ и често е снимана за списания като Dazed. През 2013 г. сключва договор със звукозаписната компания Sire Records, която разпространява творчеството ѝ в САЩ.

Кратка биография[редактиране | редактиране на кода]

Кяри е родена на 29 януари 1993 г. в Нишитокио, Токио. Тя е единствено дете и е отгледана в семейство със стриктно традиционни възгледи. Родителите ѝ често са ѝ поставяли вечерен час и са ѝ ограничавали достъпа до мобилен телефон. Майка ѝ е била критична към чувството ѝ за мода до такава степен, че се е налагало Кяри да излиза от вкъщи с обикновени дрехи и да се преоблече в дрехи стил Хараджуку в обществена тоалетна. Често се е прибирала у дома, заварвайки майка си да изхвърля модните ѝ аксесоари, което довеждало до кавги. В автобиографията си, Oh! My God!! Harajuku Girl, Кяри пише, че баща ѝ я е подкрепял повече от майка ѝ, макар и с него също да е имала немалко кавги.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

2009 – 2010: Начало на модната кариера[редактиране | редактиране на кода]

Кяри стартира като модна блогърка, а след това започва професионалната си кариера като моделка за модни списания като Kera! и Zipper в Хараджуку. След като набира известна популярност, сътрудничи с компанията Eyemazing за производството на серия изкуствени мигли, наречени Harajuku Doll. По същото време се появява за пръв път и по местни модни шоута.

Кяри разказва за сценичното си име по време на интервю по японската MTV. Понеже е носила руси перуки в гимназията, неин приятел започва да я нарича Кяри поради това, че се докосвала до Западната култура и че изглеждала „като чуждестранно момиче“. С времето името ѝ остава. Когато създава блога си, девойката намира, че Кяри (фонетичната адаптация на английското Кери (Carrie) на японски) звучи твърде късо, затова прибавя Памю Памю към него, понеже ѝ се струва сладурско. Заявява, че цялото ѝ сценично име е Карълайн Чарънплоп Кяри Памю Памю (на английски: Caroline Charonplop Kyary Pamyu Pamyu, на японски: きゃろらいんちゃろんぷろっぷきゃりーぱみゅぱみゅ Kyarorain Charonpuroppu Kyarī Pamyu Pamyu).

Не след дълго се запознава с Ясутака Танака – продуцент на любимата електропоп група на Кяри, Парфюм – по време на негово участие. Тъй като той композира музика за модната индустрия, Танака е заинтригуван от кариерата на Кяри и я окуражава да дебютира като певица.

2011: Начало на музикалната кариера с Moshi Moshi Harajuku[редактиране | редактиране на кода]

През месец април 2011 г. заедно с модния редактор и фотограф Ясумаса Йонехара и японската фирма 6%DokiDoki Кяри участва в благотворителното събитие One Snap for Love за дарение на пострадалите от земетресението от 2011 г. в региона Тохоку.

На 20 юли същата година издава дебютния си сингъл – PonPonPon. Видеоклипът, заснет към него, е качен в YouTube и за отрицателно време събира милиони гледания, което води до споменаването му по MTV и в The Huffington Post. Песента е продуцирана от Ясутака Танака и е първият сингъл от дебютния албум на изгряващата певица, Moshi Moshi Harajuku, който излиза на пазара на 17 август 2011 г. PonPonPon влиза в класацията Japan Hot 100 на списание „Билборд“ и се класира на 72 място, а в Белгия и Финландия е на първо място в класацията за най-теглени песни от категория електронни. Американският рапър G-Eazy използва част от набралия популярност сингъл в песента си Lost in Translation. За свои вдъхновителки по това време Кяри споменава Гуен Стефани, Кристина Агилера и Кейти Пери.

На 3 август 2011 г. вторият промоционален сингъл на Кяри, Jelly, е пуснат за дигитално теглене в iTunes. Седмица след излизането на първия си албум Кяри издава автобиографията си Oh! My God!! Harajuku Girl, в която разказва за изкачването си към славата.

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

Студийни албуми[редактиране | редактиране на кода]

Турнета[редактиране | редактиране на кода]

В Япония[редактиране | редактиране на кода]

  • 2012 – Pamyu Pamyu Revolution Tour
  • 2013 – Nanda Collection Tour: Kyary Pamyu Pamyu's Universal Theater
  • 2014 – Pika Pika Fantajin tour: Kyary Pamyu Pamyu no Kumo no Ue no Heaven's Door
  • 2014 – Kyary Pamyu Pamyu's Colorful Panic Toy Boy
  • 2015 – Crazy Party Night Tour

Световни[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Kyary Pamyu Pamyu в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​