Направо към съдържанието

Мийд (язовир)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Мийд.

Мийд
Местоположение
36.25° с. ш. -114.39° и. д.
Местоположение в САЩ
МестоположениеСАЩ (Невада, Аризона)
Надм. височина372 m
Построен1964 г.
Езеро
Дължина190 km
Дълбочина162 m
Площ640 km²
Воден обем32 236 km³
ПритокКолорадо
ОттокКолорадо
Мийд в Общомедия

Мийд (на английски: Lake Mead) е най-големият язовир в Съединените американски щати.

Разположен е на река Колорадо на 48 km югоизточно от Лас Вегас, на границата между щатите Невада и Аризона. Образуван е при строителството Хувър бент и се простира на 180 km зад язовирната стена. Общият обем на водната маса на язовира е 35 km³. Водата от язовира Мийд достига до градовете в Южна Калифорния и Невада посредством акведукти.

Язовирът е наречен в чест на Елууд Мийд, който е специално упълномощен от Бюрото по водни проекти на САЩ от 1924 до 1936 година, по времето на планирането и проектирането на Boulder Canyon Project, в резултат на който е изградена язовирната стена и езерото зад нея. През 1964 година е създадена „Национална зона за отдих на язовира Мийд“, която целогодишно предлага различни възможности за отдих.

В хода на строителството на язовирната стена, поради надигащите се води на река Колорадо, са евакуирани няколко населени места, най-известното от които е курортът Сент Томас. Всички селища остават потопени от водите на язовира, като по време на сух сезон могат да се видят руините им, заради спада на нивото на водите му.