Морски лисици

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на СКАТ и скат.

Морски лисици
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
клас:Хрущялни риби (Chondrichthyes)
разред:Скатоподобни (Rajiformes)
семейство:Морски лисици (Rajidae)
Научно наименование
Blainville, 1816
Морски лисици в Общомедия
[ редактиране ]

Морските лисици (Rajidae) са семейство хрущялни риби от разред Скатоподобни. Описани са повече от 200 вида.

Най-известният вид е морската лисица (Raja clavata), живеещ покрай бреговете на Европа – от Черно до Берингово море. Женската достига 125 cm, а мъжката едва до 70 – 85 cm. Тялото ѝ е осеяно с шиповидни костни плочки, има ромбовидна форма с удължена опашка. Имат и дълги израстъци, с които се залавят за предмети и растения във водата. Друг известен вид е петнистият скат, а гладкият скат е изчезващ вид, вписан в Световната Червена книга.

Физическа характеристика[редактиране | редактиране на кода]

Коремна страна на скат

Те имат плоско ромбообразно тяло (съответстващо на наименованието на семейството им), дължащо се на плоските гръдни перки, свързани с главата им. Имат и две гръбни перки и къса, безгръбначна опашка. На долната част на тялото им имат слаби електрически органи. Има видове с остра или притъпена предна част. Женските значително превъзхождат мъжките по размер. Плитководните видове са светли до бели на цвят, а дълбоководните са тъмни.

Размерите им варират от 3,5 m на Bathyraja hesperafricana, обитаващ бреговете на Западна Африка, до 30 cm на Psammobatis extenta, живеещ покрай бреговете на Бразилия.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Скатовете живеят в моретата и океаните от Арктика до Антарктика, но се срещат най-често в умерените области. В тропиците почти не се срещат. Обитават предимно морското дъно, съставено от пясък или тиня.

Хранене[редактиране | редактиране на кода]

Скатовете са хищници, хранят се предимно с дребни риби и ракообразни.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Капсула за ембриони на скат от вида Raja undulata

За разлика от другите Скатоподобни, някои от които са живораждащи, скатовете се размножават, чрез хайвер. Хайверените яйца имат правоъгълна форма представляват правоъгълна капсула с неголяма дупка, която позволява навлизането на морска вода и съответно снабдяването с кислород. Тази форма на капсулата в руски език е позната като кошничка – (Русалочий кошелёк), в английския език като калъф или портмоне – (Skate Egg Case). По формата и външния вид на хайвера може да се определи конкретният вид скат. Обикновено скатовете снасят до 15 яйца в здрави капсули с дължина до 9 cm. Младите скатове се излюпват от 4 до 14 месеца след оплождането на хайвера.̀

Родове[редактиране | редактиране на кода]

Amblyraja badia

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Карапеткова, Мария, М. Живков. 2000. Рибите в България. Гея Либрис, София, ISBN 954-8232-21-9, с. 38