Норман Шварцкопф

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Норман Шварцкопф
Norman Schwarzkopf Jr.
американски генерал

Роден
Починал
ПогребанУест Пойнт, САЩ

Учил вЮжнокалифорнийски университет
Военна академия на Съединените щати
ПартияРепубликанска партия
НаградиПурпурно сърце
Президентски медал на Свободата
Легион за заслуги
Семейство

Подпис
Уебсайт
Норман Шварцкопф в Общомедия
Уикицитат
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за

Генерал Хърбърт Норман Шварцкоф (на английски: Herbert Norman Schwarzkopf), известен и като Щурмуващия Норман (Stormin' Norman) и Мечката (The Bear), е генерал от Армията на САЩ, служил като командващ Коалиционните сили във Войната в Персийския залив през 1991 г.

Ранен живот[редактиране | редактиране на кода]

Шварцкопф е роден в Трентън Ню Джърси на 22 август 1934 г. Син е на Рут Алис (родена Бауман) и Хербърт Норман Шварцкопф.[1] Баща му служи в американската армия преди да стане суперинтендант в щатската полиция на Ню Джърси, където работи като главен следовател по случая с отвличането на сина на Чарлс Линдберг, но се връща на кариера в армията и достига чин генерал-майор. Връзката му с региона на Персийския залив започва много рано. През 1946 г., когато е на 12, той и останалата част от семейството му се присъединяват към баща му, стациониран в Техеран Иран, където баща му ще има главна роля в Операция Аякс, в крайна сметка формирайки тайната полиция на шаха SAVAK също така. Той учи в Техеран и Женева и завършва военната академия Вали Фордж.

Войната в залива[редактиране | редактиране на кода]

През 1988 г. Шварцкопф е повишен в чин генерал и е назначен за главнокомандващ на Централното командване на САЩ, базирано в авиобазата МакДил в Тампа, Флорида, отговарящо по онова време за операции в Африканския рог, Близкия изток и Южна Азия.[2] Шварцкопф подготвя подробен план за отбрана на петролните полета на Персийския залив срещу хипотетично нашествие от Ирак.

Планът за война в Ирак служи като основа за военната игра на USCENTCOM от 1990 г. Същия месец Ирак нахлува в Кувейт и планът на Шварцкопф има незабавно практическо приложение като основа за Операция Пустинен щит, отбраната на Саудитска Арабия. Като главнокомандващ Шварцкопф първоначално е загрижен, че операционните сили в театъра са недостатъчно снабдени и екипирани за голямомащабна операция в пустинна среда. По време на подготовката за Пустинна буря, като резултат на инициативи на ген. Шварцкопф се произвежда пустинния камуфлаж от 100% памучен поплин, за да се подобри комфорта на американски войници, опериращи в горещи сухи пустинни условия. Поръчани са 500 000 подобрени памучни униформи. Няколко месеца по-късно офанзивния операционен план на генерал Швацкопф, наречен Операция Пустинна буря (написан заедно с неговия заместник командир ген.-л. Кол Уолър и други от щаба му), е стратегията „лява кука“, която отива в Ирак зад иракските сили, окупирали Кувейт и получава широко признание, че довежда сухопътната война до завършек само за четири дни. Той е лично много видим по време на провеждането на войната, давайки чести пресконференции и е наречен „Stormin' Norman.“

Политически поддръжки[редактиране | редактиране на кода]

Шварцкопф подкрепя президента Джордж У. Буш в неговото преизбиране през 2004 срещу кандидата на Демократическата партия Джон Кери, заявявайки „(Президентът Буш) е кандидатът, който е демонстрирал убеждението, необходимо, за да се победи тероризма. В контраст на устойчивата решителност да се победят нашите врагове, сенатор Кери има репутация от слабост, която не ми дава увереност в способността му да се бие и спечели Войната срещу терора.“[3] До декември 2004 обаче Шварцкопф става критичен към войната в ирал и министъра на отбраната Доналд Ръмсфелд.[4] Шварцкопф подкрепя кандидата на Републиканската партия Джон МакКейн в президентските избори от 2008 г.[5]

Умира на 27 декември 2012 г., в Тампа, Флорида, където живее като пенсионер.[6]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Archer, William R. Bluefield‎. Arcadia Publishing, 2000. ISBN 0738505986. с. 7.
  2. U.S. Creating New Africa Command To Coordinate Military Efforts // usinfo.state.gov – Currentissues, 6 февруари 2007. Архивиран от оригинала на 2012-10-21. Посетен на 10 септември 2007. Currently, the U.S. Central Command coordinates military efforts in the Middle East, the Horn of Africa and Central Asia. (Operations for the Horn of Africa will fall under the new Africa Command by fall 2008)
  3. Jim Geraghty. Stormin' Norman About to Storm DNC // National Review, 1 ноември 2004. Архивиран от оригинала. Посетен на 10 юли 2008.
  4. www.msnbc.msn.com
  5. Norman Schwarzkopf Endorses McCain // Fox News, 23 януари 2008. Посетен на 10 юли 2008.
  6. dnes.bg – Почина генерал Норман Шварцкопф