Направо към съдържанието

Обединени за Македония

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Обединени за Македония
Ръководител(и)Любе Бошкоски
Основана29 май 2009 г.
ИдеологияЛиберален консерватизъм
Християндемокрация
Полит. позицияДесница
ЦветовеЖълт, Черен

Обединени за Македония (на македонска литературна норма: Обединети за Македонија) е политическа партия в Република Северна Македония, основана през 2009 г. Неин председател е Любе Бошкоски.

История[редактиране | редактиране на кода]

Партията е основана на 29 май 2009 г. от Любе Бошкоски, който е бивш вътрешен министър от консервативната ВМРО-ДПМНЕ.[1] През 2008 г. Бошкоски се връща в Македония от Шевенинген, освободен от обвинения от Международния наказателен трибунал за бивша Югославия. Скоро след това, Бошкоски не намира общ език за сътрудничество в рамките ВМРО-ДПМНЕ и се дистанцира от партията. На президентските избори през 2009 г. се явява като единствен независим кандидат, популяризира се като критик на властта и Никола Груевски. След изборите Бошкоски сформира „Обединени за Македония“. Целта на партията е да подобри живота на всички граждани и в най-кратък срок да се осъществи членството на Македония в НАТО и ЕС.

След оправдателната присъда в Хаг, Бошкоски се завърна в Македония на 11 юли 2018 г. След много недоразумения с ВМРО-ДПМНЕ той взел участие в президентските избори през 2009 г. като независим кандидат и спечелил 150 000 гласа. На 29 май 2009 г. той основава Обединени за Македония.

На 29 май 2009 г. в Скопие се проведе учредителното събрание на партията „Обединени за Македония“. Нейзиният основател и ръководител е Любе Бошкоски. Президентът на Обединени за Македония бе арестуван на 6 юни 2011 г., ден след парламентарните избори. Неговият арест и присъда бяха третирани като политически мотивирани от няколко национални и международни организации.

През 2014 г. партията участва в парламентарните избори в коалиция със СДСМ, където коалицията губи изборите. От февруари до май 2015 г. Заев публикува разговори, в които ръководителите на ВМРО-ДПМНЕ слушале над 20 000 граждани. В тези материали публично се показваха телефонни разговори, на които хора на високи позиции във ВМРО-ДПМНЕ коментираха политическия мотив за закриване на президента на Обединени за Македония.

След протестите, в които активно участва Обединени за Македония, на 17 май се организира един от най-големите протести в Република Северна Македония.

След освобождаването на Бошкоски от затвора, партията влиза в коалиция с ВМРО-НП и Достинство под името „ВМРО за Македония“ и спечелила 25 000 гласа в парламентарните избори през 2016 г

Резултати[редактиране | редактиране на кода]

На парламентарните избори през 2011 г. партията получава 17 081 гласа, или 1,52 %.[2] На парламентарните избори от 2016 г. партията се явява в коалиция заедно с ВМРО Народна партия и получава 24 524 гласа, или 2,13%.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]