Направо към съдържанието

Хигия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Салус)
Вижте пояснителната страница за други значения на Хигия.

Хигия
Υγιεία
древногръцка богиня на здравето, чистотата, хигиената
Семейство
БащаАсклепий
МайкаЕпиона, Атина
Братя/сестриМахаон
Панацея
Телесфор
Подалирий
Хигия в Общомедия

Хигия (на гръцки: Ὑγιεία или Ὑγεία, на латински: Hygēa или Hygīa) в древногръцката митология, римски еквивалент – Салус, е дъщеря на Асклепий. Тя е богиня на здравето, чистотата и хигиената (и по-късно на Луната), и заема важна роля в култа на баща си. Докато нейният баща се асоциира по-пряко с лечението, тя се свързва по-скоро с предпазването от заболяване и поддържането на добро здраве.

Въпреки че Хигия е била обект на местен култ от поне 7 век пр.н.е., той не се е разпрострял, докато Делфийският оракул не я признал, и след опустошителната чума в Атина през 429 пр.н.е. и 427 пр.н.е. и в Рим през 293 г. пр.н.е. Нейни храмове е имало в Епидавър, Коринт, Кос и Пергамон.

Арифрон, сикионийски поет от 4 век пр.н.е., е написал известен химн в нейна прослава. Статуи на Хигия са били изваяни и от известните древни скулптори Скопас, Бриаксис и Тимотей.

Тя често е представена като млада жена, хранеща голяма змия, увита около тялото ѝ. Понякога змията пие от съд, който тя носи. Тези атрибути по-късно са възприети от гало-римската богиня на здравето Сирона.

Хигия е съпровождана от брат си, Телесфор.

Нейното име е в основата на думата хигиена. Последователите на Питагор се поздравяват с думата „Хигия“ в смисъл на „Здравей“.

В древноримската митология, Салус е била широко почитана от римляните. Като Salus Publica Populi Romani („богиня на народното благополучие на римляните“) тя имала храм, посветен на нея, на хълма Квиринал. Той е построен през 302 г. пр.н.е. (Ливий X, 1, 9)

На много изображения Салус е представена със змии и чаша.

Богинята на доброто здраве, чистотата и пречистването. Римската статуя на богинята, 1 век