Скансен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Етнографски музей на открито „Скансен“
Главен вход на музея „Скансен“
МестоположениеСтокхолм, Швеция
Тематикаетнография
архитектура
Основан11 октомври 1891 г.
Работно времеГлавен вход – 10 – 22 ч.;
Вход „Хазелиус“ –
10 – 17 ч.
Влакче – 10 – 17 ч.
Аквариум – 10 – 19 ч.
Зоопарк – 10 – 18 ч.
Биологичен музей –
11 – 16 ч.
Магазин Скансен на главния вход – 11 – 19 ч.
Допълнителна информация
АдресSkansen, Box 27807, SE-115 93 Stockholm, Sweden
Телефон0046-8-442 80 00, 0046-8-442 80 00
Сайтwww.skansen.se
59.3245° с. ш. 18.101° и. д.
Местоположение в Швеция
Етнографски музей на открито „Скансен“ в Общомедия

„Скансен“ (на шведски: Skansen) е първият в Швеция музей на открито в комбинация със зоологическа градина.

Разположен е на остров Юргорден (Djurgården) в Стокхолм. Музеят е основан на 11 октомври 1891 г. от Артур Хазелиус (Artur Hazelius, 1833 – 1901) за представяне на шведския бит и култура от разни области на страната.

Името на музея идва от шведското „сканс“ (Skans), означаващо защитно укрепление за съхраняване на дървен материал или руда.

Вход „Хазелиус“ на музея.

История[редактиране | редактиране на кода]

През ХІХ век, както в цяла Европа, в Швеция настъпва индустриална революция. Селският начин на живот постепенно отстъпва път на новото индустриално общество, което заплашва изчезването на множество традиционни обичаи и занаяти. Това е причината през 1891 г. шведският

Артур Хазелиус - основател на „Скансен“.

етнограф, филолог и колекционер Артур Хазелиус да открие „Скансен“ в сърцето на Стокхолм. Хазелиус е вдъхновен от друг музей на открито, основан през 1881 г. в Кристияния от датския крал Оскар II. По-късно „Скансен“ се превръща в модел за изграждането на подобни музеи на открито в Скандинавия, както и други части на света.

Първоначално главният вход на музея е бил в планинската част, срещу сегашното испанското посолство. През 1897 г. е построен нов главен вход, наречен „Хазелиус“. Оттук може да се стигне до обектите на „Скансен“ с влакче върху релси и въжена линия. Тя е дълга 107 м с разлика в нивата 30 метра. През лятото за период от три месеца с влакчето пътуват до изложбата над 20 000 пътници. През 1938 г. открит сегашният главен вход на Скансен. През 1986 г. е модернизиран, като са добавени три покрити будки, проектирани от шведския архитект Ове Хидемарк (1931 – 2015).

Изкуствено оцветена картичка, показваща Скансен през 1900 г.

В началото „Скансен“ е бил част от Нордическия музей в Стокхолм (също основан от Хазелиус), но през 1963 г. става независима организация. Обектите в „Скансен“ обаче все още са собственост на Нордическия музей.

Музей на тютюна и кибрита с бар „Губхюлан“

След множество пътувания и проучвания в Швеция Хазелиус купува около 150 къщи от цяла Швеция, както и структури от Телемарк, Норвегия. Къщите са пренесени на части в „Скансен“, където са сглобени до първоначалния им вариант за създаването на цялостна картина на традиционна Швеция по онова време. Само 3 от сградите в музея не са оригинални, а представляват копия на обекти, от които Хазелиус е бил впечатлен.

Всички сгради и съоръжения са отворени за посетители за демонстрация на автентичния бит и култура на Швеция от онова време и дори векове назад – имението Скугахолм (1680) и ферма от Елврус.

Експозиция[редактиране | редактиране на кода]

Експонатите са разположени на площ от 300 000 m2. Във формата, в която би изглеждал типичен провинциален град от 19 век, е оформена област, посветена на традиционните занаяти (кожари, обущари, бижутери, пекари, грънчари и стъклари). В тази част се демонстрират оригиналните методи за обработка на материалите. Съществува и специален парцел за отглеждане на тютюн, използван за правенето на цигари.

Зоологическата градина е открита през 1924 г. с помощта на дарения. Представени са малко на брой животни от фауната на Скандинавия, както и няколко други от разни райони на света, но популярни в областта. Има диви и домашни животни – от змии, жаби, зайци, кози, прасета, котки и др.

В рамките на „Скансен“ се намира и аквариум с екзотични животни в естествената им среда.

Църквата „Сеглора“ в Скансен
Панорамен изглед
Интериор от зоопарка
Магазин за сувенири в „Скансен“

Събития[редактиране | редактиране на кода]

„Скансен“ е място за честване на националния и всички важни официални празници на Швеция, пряко излъчвани по националната телевизия:

  • Национален празник на Швеция, 6 юни (Svenska Flaggans Dag)
  • Навечерие на Нова година (Nyårsafton)
  • Валпургиева нощ (Valborgsmässoafton)
  • Мидсомар (Midsommar)
  • Ден на Лусия (Luciadagen)

В началото на декември се отваря традиционният от 1903 г. коледен пазар на площада Болнес в Скансен като атракция за туристите и местните граждани.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]