ТикТок: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Bot: Automated text replacement (-\"([а-яА-Я0-9,\.\–\-\s]*?)\" +„\1“); козметични промени
Marinovv (беседа | приноси)
мРедакция без резюме
Ред 36: Ред 36:
=== Забрана в Индия ===
=== Забрана в Индия ===


На 3 април, 2019 г. Върховният съд в Мадрас, изслушвайки „ССИ“, поиска от правителството на [[Индия]] да забрани приложението, като посочи, че „насърчава порнографията“ и показва „неподходящо съдържание“. Съдът също така отбеляза, че децата и непълнолетните, които използват приложението, са изложени на риск да бъдат насочени към сексуални хищници [[Педофилия|педофили]]. Освен това съдът поиска излъчените медии да не излъчват нито един от тези видеоклипове от приложението. Говорителят на TikTok заяви, че те спазват местните закони и чакат копието на съдебната заповед, преди да предприемат действия. На 17 април и [[Google]], и [[Apple]] премахват TikTok от [[Google Play]] и App Store. Тъй като съдът отказа да преразгледа забраната, компанията заяви, че са премахнали над 6 милиона видеоклипа, които нарушават тяхната политика и насоки относно съдържанието.
На 3 април, 2019 г. Върховният съд в Мадрас, изслушвайки „ССИ“, поиска от правителството на [[Индия]] да забрани приложението, като посочи, че „насърчава порнографията“ и показва „неподходящо съдържание“. Съдът също така отбеляза, че децата и непълнолетните, които използват приложението, са изложени на риск да бъдат насочени към сексуални [[хищници|педофили]]. Освен това съдът поиска излъчените медии да не излъчват нито един от тези видеоклипове от приложението. Говорителят на TikTok заяви, че те спазват местните закони и чакат копието на съдебната заповед, преди да предприемат действия. На 17 април и [[Google]], и [[Apple]] премахват TikTok от [[Google Play]] и App Store. Тъй като съдът отказа да преразгледа забраната, компанията заяви, че са премахнали над 6 милиона видеоклипа, които нарушават тяхната политика и насоки относно съдържанието.


== Характеристики и трендове ==
== Характеристики и трендове ==

Версия от 09:05, 17 август 2020

TikTok
Файл:Cib-tiktok (CoreUI Icons v1.0.0).svg
Информация
Видсоциална мрежа
РазработчикByteDance
Начална версияСептември 2016; преди 3 години. Пуснат в световен мащаб след сливането с Musical.ly на 2 август 2018 г.
Последна версия15.5.0
(31 март 2020 г.)
Операционна системаiOS, Android
Език на интерфейсамногоезичен (наличен в 40 езика)
Размер308,3 MB (iOS)
55,21 MB (Android)
Статусактивен
Вид софтуерсподеляне на видео
ЛицензFreeware
Уебсайтtiktok.com
ТикТок в Общомедия

„TikTok“ е социална мрежа, позволяваща създаването на кратки музикални клипове, концерти и за обмен на съобщения.[1] В Китай е известна като Douyin.

Стартирана през септември 2016 г., в момента платформата е водеща за споделяне на кратки клипове в Китай и става все по-популярна и в други страни, превръщайки се в едно от най-бързо развиващите се и изтегляни приложения. Главната ѝ аудитория са тийнейджъри. TikTok е най-изтегляното приложение в Apple App Store от януари 2018 г. до март 2019 г.

Според изследванията на Sensor Tower, нивата на ангажираност също са доста високи: потребителите прекарват средно по 52 минути на ден в това приложение.

История

Социалната мрежа „Douyin“ е стартирана от китайската компания „ByteDance“ през септември 2016 г. Копие от нея за международния пазар по-късно е издадено под името „TikTok“. Това позволява на компанията да се развива в световен мащаб, без да нарушава законите в Китай.[2]

На 9 ноември 2017 г. „ByteDance“ придобива социалната мрежа „musical.ly“ и на 2 август 2018 г. я съчетава с „TikTok“.

Забрана в Индия

На 3 април, 2019 г. Върховният съд в Мадрас, изслушвайки „ССИ“, поиска от правителството на Индия да забрани приложението, като посочи, че „насърчава порнографията“ и показва „неподходящо съдържание“. Съдът също така отбеляза, че децата и непълнолетните, които използват приложението, са изложени на риск да бъдат насочени към сексуални педофили. Освен това съдът поиска излъчените медии да не излъчват нито един от тези видеоклипове от приложението. Говорителят на TikTok заяви, че те спазват местните закони и чакат копието на съдебната заповед, преди да предприемат действия. На 17 април и Google, и Apple премахват TikTok от Google Play и App Store. Тъй като съдът отказа да преразгледа забраната, компанията заяви, че са премахнали над 6 милиона видеоклипа, които нарушават тяхната политика и насоки относно съдържанието.

Характеристики и трендове

Мобилното приложение TikTok позволява на потребителите да създават кратък видеоклип на себе си, който често включва музика на заден план, може да бъде ускорен, забавен или редактиран с филтър. Те могат също да добавят свой собствен звук в началото на фоновата музика. За да създадат музикално видео с приложението, потребителите могат да избират фонова музика от голямо разнообразие от музикални жанрове, да редактират с филтър и да запишат 15-секундно видео с корекции на скоростта, преди да го качат, за да споделят с други хора в TikTok или други социални платформи. Те могат също така да снимат видеоклипове за симулиране на пеене на популярни песни, като си мърдат устните с музиката.

Страницата „ForYou“ в TikTok е поток от видеоклипове, които се препоръчват на потребителите въз основа на тяхната активност в приложението. Съдържанието се генерира от изкуствения интелект (AI) на TikTok в зависимост от това какъв вид съдържание е харесал, взаимодействал или е търсил всеки потребител. Потребителите могат също така да изберат да добавят към любими или да изберат „Not interested“ за видеоклипове в своята страница ForYou. TikTok комбинира приятно съдържание на потребителя, за да предостави видеоклипове, които те също биха харесали. Потребителите и тяхното съдържание могат да бъдат излъчени на страницата „ForYou“ само ако са на 16 или повече години, съгласно правилата на TikTok. Потребителите под 16 години няма да се показват в страницата „ForYou“, страницата със звуци или под каквито и да било хаштагове.


Източници

  1. Ltd, Guiding Media Pvt. Top 10 TikTok (Musical.ly) App Tips and Tricks // Guiding Tech. 2 октомври 2018. Посетен на 20 ноември 2018.
  2. Forget The Trade War. TikTok Is China’s Most Important Export Right Now. // Buzz Feed News. 16 май 2019. Посетен на 24 май 2019.