Ланча Бета: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м без запетая в четирицифрени числа
м ненужни интервали
Ред 12: Ред 12:
| тип_на_купето = [[седан с 4 врати]]
| тип_на_купето = [[седан с 4 врати]]
| двигател =
| двигател =
| мощност =
| мощност =
| ск_кутия = 4-степенна ръчна
| ск_кутия = 4-степенна ръчна
| база = 2386 mm
| база = 2386 mm

Версия от 16:53, 30 април 2021

Ланча Бета
МаркаЛанча
Произвежданот 1972 до 1984
Сглобяван вТорино, Италия,
Предходен моделЛанча Фулвиа
НаследникЛанча Призма
ДизайнерСерджо Сарторелли
Задвижване
Положение на двигателПредно разположен двигател
Скоростна кутия4-степенна ръчна
Други характеристики
Платформасемеен седан
Купеседан с 4 врати
Междуосие2386 mm
Дължина4320 mm
Ширина1651 mm
Височина1397 mm
Тегло1040 kg
Ланча Бета в Общомедия

Ланча Бета е италиански автомобил, произвеждан от един от най-реномираните италиански автомобилни производители Ланча.

История

Ланча Бета е проектирана още през 1970 г., след преминаването на производителя към Фиат. Автомобилът е разработван върху обновената платформа на Фиат 124. Автомобилът е показан на Автомобилното изложение в Торино през 1972 г., а по-късно и на изложението във Франкфурт. Моделът носи успех на Ланча, въпреки че това е първият автомобил на марката, базиран на Фиат. Почитателите на марката подчертават, че Ланча трябва да запази индивидуалността си и да не заимства напълно техниката и дизайна с италианския гигант. С името Бета ръководството на Фиат подчертава, че желае да запази индивидуалността и класата на марката. Именно заради това името на модела е посветено на първоначалната идея моделите да бъдат кръщавани на букви от гръцката азбука. Ланча Бета заимства и елементи от предшественика си Ланча Фулвиа. От страна на ръководството е имало предложение поради различните версии на модела той да бъде наречен Фулвиета като аналог на първото поколение на Алфа Ромео Жулиетта. С модела марката се връща на някои пазари от изтока. Моделът е приет особено добре във Великобритания. Около 1400 бройки са изнесени за САЩ. Продава се и в Южна Африка.

Дизайн

Автомобилът е проектиран в дизайнерското студио на Фиат. Дизайнер на автомобила е Серджо Сарторели. Подобно на Фиат 124 автомобилът е с двусекционни фарове и задните габарити са освежена версия на тези на Фулвиа. Решетката на Ланча не е силно подчертана в първите версии на Ланча Бета.

Ланча Бета Спайдер

Откритата версия на модела е проектирана от Загато.

Производство

Автомобилът е произвеждан в Торино. От седан версията на модела са произведени 194 916 екземпляра, от Ланча Бета Купе – 113 623 екземпляра, от Ланча Бета ХПЕ – 71 257 екземпляра, от Ланча Бета Спайдер – 8594.

Източници