Смолча: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Maleshkov (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: ru:Смолча
Ред 78: Ред 78:
{{Мъниче селища в България}}
{{Мъниче селища в България}}
[[Категория: Села в Софийска област]]
[[Категория: Села в Софийска област]]

[[ru:Смолча]]

Версия от 14:11, 19 май 2008

Смолча е село в Западна България. То се намира в Община Годеч, Софийска област.

Смолча
Общи данни
Население14 души[1] (15 март 2024 г.)
Надм. височина938 m
Пощ. код2255
Тел. код07193
МПС кодСО
ЕКАТТЕ67641
Администрация
ДържаваБългария
ОбластСофийска
Община
   кмет
Годеч
Радослав Асенов
(ГЕРБ; 2015)
Кметство
   кмет
Младен Младенов
Смолча в Общомедия


География

Село Смоча е разположено в планинска котловина, известна като Висок или Горни Висок, която днес се намира предимно в Сърбия. В българската ѝ част освен Смолча влизат още две села - Комщица и Бърля.

Селото се намира на 500 метра от границата със Сърбия. Теренът е предимно скален с утайки. Привлекателно е това, че изгледът е граничната полоса заедно с две сръбски и една българска застави. През селото минава малко поточе, което лятно време почти пресъхва. Околното пространство е пасища, ниски широколистни дървета, храсти и стръмен терен. Два големи хълма ограждат селото от изток. Пътят за достъп е единствен посока от гр.Годеч.

История

През ХІХ век селото влиза в състава на Пиротска каза. От 1878 г. е в пределите на България, в Царибродска околия. През 1920 г., след окупацията на Западните покрайнини от Сърбо-хървато-словенското кралство границата е прокарана през землището на Смолча, което се е отразило изключително неблагоприятно на селото.

По данни на местен старец в миналото селото е било многократно по-населено. Основните дейности са били местното ТКЗС и кошарата, чиито останки могат да се видят по югоизточния склон, където са се гледали 4000 глави овце. Имало е коза, прасе и кокошки естествено. До селото се е стигало с граничен лист.

През средата на петдесетте години на ХХ век, след настъпилото частично затопляне на отношенията между Югославия и България край Смолча се провеждат ежегодни свиждания на населението от двете страни на границата.

В момента селото е до 15% заселено. Къщите са предимно калени и пред разруха. Много от тях се продават в порядъка до 6000 лв. Животни почти не се гледат. Селото е постоянно захранено с вода и ток. Има една телефонна линия на частен абонат. Има магазин, който работи четири (понеделник, вторник, четвъртък и събота) дни в седмицата и доставя повечето продукти по предварителна поръчка.

Религии

Няма църква. Населението е християнско. Няма следи от други религии.

Обществени институции

Затворено училище. Няма поща или кметство. Има спирка на междуградски автобус.

Природни забележителности

Селцето е доста приятно за почивка независимо от сезона. Разположението му е сравнително разнообразно с високи хълмове и широко поле. В зависимост от сезона могат да си наблюдават различни животни и птици. Селото разполага с 5 чешми, от който 4 са самостоятелно извиращи от хълмовете с различно качество, но всички са с добри показатели и препоръчвани от местното население за здравословен живот. В местността могат да се намерят най-различни лековити билки и растеня. Местностите около селото дават възможност за Екотуризъм с големи възможности за палатков лагер. При подходящи условия през пролетта полето край селото дава възможност на опитните гъбари да проверят своите възможности, там виреят печурка и майска гъба, но през лятото могат да се намерят и масловки и пърхутки. С разнообразня си релеф селото привлича хора, желаещи почивка в тиха и приятно обстановка.

Редовни събития

Поради намелеля брой на жителите на селото вече липсват масови прояви , като събори и банкети . Преди , а и сега при повечи проявено желание от по - младите в селото се празнуват Св.Спас с даване на курбан на "Кулата" (местнос на един от хълмовете)с викане на свещеник от съседня град и коледуване.

Други

Местното население още обработва сравнително голяма част от земите край селото . Най-често много се садят картофи , боб (разполагат с голямо разнообразие от сортове запазило се през годините ), царевица , грах , тикви , лук , чесън и други подправки . Количеството на добиваните неща е сравнително малко и е за лично ползване . Обработването на земята се извършва ръчно и започва към края на април или в зависимост от атмосверните условия и продължава до към септември . Лятото местните земеделци и скотовъдци обработват полето , като го косят и пластят сеното за изхранване на добитака през зимата .

Кухня

Населението на село Смолча е предимно от корени жители на родове от преди 120 - 130 г. Старите хора и най-вече бабите от местността са умели в месенето на баници , погачи и различни видове дребни сладки . Различават се от други области главно при начина на замесване и оформление на приготвените тестени изделя . Отглеждането на млекодайни животни допринася за разнообразието в трапезата на населението като домашно кисело мляко , саламурено сирене ,извара и месо . За дълготрайното съхранение на зеленчуци , плодове , месо и млечни продукти местните могат да ви споделят големи тайни . Добронамереня местен нрав с приветствие ще ви покани в къщите на милине хора за да опитате от местните специалитети , а с повече времи и търпетие може и да Ви научат на запазени с векове готварски тайни . При разходки около селото, и по-точно в близост до заставата е необходимо да се носят лични карти и дори разрешение от началника на полицията в гр. Годеч. Затова е добре да внимавате и да не доближавате заставата. Гранична полиция обикаля в района понякога и не е изключено да си навлече човек проблеми, ако не спазва закона.

Външни препратки

Шаблон:Мъниче селища в България