Диана Попова: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Категория:Български изкуствоведи
махам твърдения без източник
Ред 1: Ред 1:
{{Биография инфо
'''Диана Попова''' е известен български изкуствовед, журналист, критик на визуалните изкуства, куратор на десетки изложби, преподавател.
| име = Диана Попова
| портрет =
През 90-те години на 20. век работи като редактор във вестник [[Култура (вестник)|„Култура“]].
| описание = български изкуствовед
Автор е на термина '''"N-форми"''', придобил световна употреба в сферата на неконвенционалното изкуство.{{факт}}
| наставка = а
| роден-дата = ?
| роден-място =
}}


'''Диана Попова''' е [[България|български]] [[изкуствовед]], журналист, критик на визуалните изкуства, куратор на десетки изложби, преподавател.
В критическите си статии Диана Попова изследва широк спектър от явления в миналото и съвремието на българското изкуство, като акцентира на неконвенционалното, иновативното, концептуалното. В работата си като редактор подпомага развитието на цяла плеяда млади критици и изкуствоведи. На страниците на вестник "Култура", както и на други периодични издания, Диана Попова представя изявите на новото поколение български художници и помага съществено за успешния старт на кариерата им. Активно стимулира развитието на националния дебат по проблемите на съвременното изкуство, на българската и европейската култура.
През 90-те години на 20 век работи като редактор във вестник [[Култура (вестник)|„Култура“]]. В критическите си статии Диана Попова изследва широк спектър от явления в миналото и съвремието на българското изкуство, като акцентира на неконвенционалното, иновативното, концептуалното. В работата си като редактор подпомага развитието на цяла плеяда млади критици и изкуствоведи. На страниците на вестник "Култура", както и на други периодични издания, Диана Попова представя изявите на новото поколение български художници и помага съществено за успешния старт на кариерата им. Активно стимулира развитието на националния дебат по проблемите на съвременното изкуство, на българската и европейската култура.


Диана Попова е сред международните авторитети в областта на съвременното пластично изкуство.{{факт}}


[[Категория:Български изкуствоведи|Попова, Диана]]
[[Категория:Български изкуствоведи|Попова, Диана]]

Версия от 14:07, 12 юли 2009

Диана Попова
български изкуствовед
Родена
?

Учила вНационална художествена академия

Диана Попова е български изкуствовед, журналист, критик на визуалните изкуства, куратор на десетки изложби, преподавател.

През 90-те години на 20 век работи като редактор във вестник „Култура“. В критическите си статии Диана Попова изследва широк спектър от явления в миналото и съвремието на българското изкуство, като акцентира на неконвенционалното, иновативното, концептуалното. В работата си като редактор подпомага развитието на цяла плеяда млади критици и изкуствоведи. На страниците на вестник "Култура", както и на други периодични издания, Диана Попова представя изявите на новото поколение български художници и помага съществено за успешния старт на кариерата им. Активно стимулира развитието на националния дебат по проблемите на съвременното изкуство, на българската и европейската култура.