Коптска православна църква: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Jotterbot (беседа | приноси)
Jotterbot (беседа | приноси)
Ред 67: Ред 67:
[[lb:Koptesch Kierch]]
[[lb:Koptesch Kierch]]
[[lv:Koptu Pareizticīgā Baznīca]]
[[lv:Koptu Pareizticīgā Baznīca]]
[[ml:ഈഗുപ്തായ ഓര്‍ത്തഡോക്സ്‌ സഭ]]
[[ml:ഈഗുപ്തായ ഓർത്തഡോക്സ്‌ സഭ]]
[[nl:Koptisch-orthodoxe Kerk]]
[[nl:Koptisch-orthodoxe Kerk]]
[[nn:Koptisk kristendom]]
[[nn:Koptisk kristendom]]

Версия от 10:42, 5 февруари 2010

Коптска православна църква
Миафизитски църкви
Информация
Коптска православна църква в Общомедия
Коптска църква във Аман, Йордания
Св.Марк Коптик, Катедрала във Александрия
Коптска църква във Германия

Коптската православна църква е една от древноизточните монофизитски църкви. Основана е в Александрия през 536-580 г. от египетските копти. Според древно предание Коптската православна църква е основана от евангелист Марко.

На Четвъртия (Халкедонски) Вселенски събор представителите на Коптската православна църква не приемат решенията му, при което тя е обявена за еретична, тъй като следва монофизитството. Това довежда до подтисничеството на Коптската православна църква от страна на Византия, a по-късно, след арабското нашествие, се провежда принудителна ислямизация, която води до значителен упадък. През 19 век коптския патриарх Кирил IV започва преговори за присъединяването на коптските християни към Православната църква, но e отровен, а неговите противници влизат в уния с Рим през 1898 г.

Коптската православна църква се състои от около 400 общини, подчинени на 32 епархии, от които 28 са в Египет, 2 в Судан и по 1 в Кения и Израел. Богослужението в нея се води на арабски и коптски. Характерното за Коптската църква е осмогласието и използването на литургийните последования на Василий Велики, Григорий Богослов и Кирил Александрийски, с което се родее с Православната църква; съхранила е някои юдейски (раннохристиянски) обреди, като обрязването например. Друга характерна черта за коптите е, че Кръщението включва и татуировка във вид на кръст. Коптската православна църква се възглавява от духовен водач, който се титулова Александрийски папа и патриарх, Негово светейшество Шенуда III.

Храмовете са квадратни. Имат собствен църковен календар, летоброенето започва от 284 г.

Под влиянието на католическите мисионери около 2 % от членовете на църквата са признали върховенството на римския папа - те образуват Коптската католическа църква.

В днешно време членовете на църквата са около 15 милиона души. Към Коптската църква принадлежи автономната Британска православна църква.

Вижте също

Външни препратки