Джемаил Хасани: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Премахната редакция 3574870 на Raso mk (б.)
Raso mk (беседа | приноси)
м Премахната редакция 3574892 на 195.34.107.162 (б.)
Ред 12: Ред 12:


==Биографија==
==Биографија==
Джемаил Хасани е роден в многодетно бедно [[1908]] година в [[гостивар]]ското село [[Симница]], което тогава е в Османската империя. Занимава се със земеделие. Вследствие на натиск от страна на сръбските окупационни власти емигрира в Албания и става офицер. В началото на [[1941]] година се връща в Западна Македония, която след разгрома на Югославия през април е присъединена към италианския протекторат Албания. Хасани оглавява дейността на колаборационистката паравоенна групировка Бали Комбетар, действаща срещу комунистическите партизани и тероризираща българското население в областта. Убит е от партизани на 6 май 1945 година край село [[Беличица]].
Джемаил Хасани е роден в многодетно бедно [[1908]] година в [[гостивар]]ското село [[Симница]], което тогава е в Османската империя. Занимава се със земеделие. Вследствие на натиск от страна на сръбските окупационни власти емигрира в Албания и става офицер. В началото на [[1941]] година се връща в Западна Македония, която след разгрома на Югославия през април е присъединена към италианския протекторат Албания. Хасани оглавява дейността на колаборационистката паравоенна групировка Бали Комбетар, действаща срещу комунистическите партизани и тероризираща македонското население в областта. Убит е от партизани на 6 май 1945 година край село [[Беличица]].


В родното му село е построен негов паметник, такъв се очаква да се издигне и в [[Гостивар]].
В родното му село е построен негов паметник, такъв се очаква да се издигне и в [[Гостивар]].

Версия от 15:55, 2 ноември 2010

Джемаил Хасани
албански революционер

Роден
Починал

Джемаил Хасани (Шаблон:Lang-sq, Шаблон:Lang-mk), известен като Джем Хаса и Джемо Симница, е албански революционер, ръководител на Бали Комбетар за Западна Македония.[1]

Биографија

Джемаил Хасани е роден в многодетно бедно 1908 година в гостиварското село Симница, което тогава е в Османската империя. Занимава се със земеделие. Вследствие на натиск от страна на сръбските окупационни власти емигрира в Албания и става офицер. В началото на 1941 година се връща в Западна Македония, която след разгрома на Югославия през април е присъединена към италианския протекторат Албания. Хасани оглавява дейността на колаборационистката паравоенна групировка Бали Комбетар, действаща срещу комунистическите партизани и тероризираща македонското население в областта. Убит е от партизани на 6 май 1945 година край село Беличица.

В родното му село е построен негов паметник, такъв се очаква да се издигне и в Гостивар.

Бележки