Ищван Сечени: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Addbot (беседа | приноси)
м Робот: Преместване на 22 междуезикови препратки към Уикиданни, в d:q279397.
Hristova (беседа | приноси)
мРедакция без резюме
Ред 14: Ред 14:


==Биография==
==Биография==
Малкия Ищван е 5-то най-малко дете в семейството на потомствения [[аристократ]] граф [[Ференц Сечени]] и неговата съпруга графиня [[Юлияна Фештетич]]. Граф Ференц Сечени е създателя на Унгарската национална [[библиотека]], както и на Унгарския национален [[музей]]. Братът на графиня Юлияна-Дьорд Фештетич създава първата стопанска гимназия в [[Унгария]]. Личността на семейство Сечени е пряко свързана с модерния облик на съвременна Унгария. Малкият Ищван получава отлично за времето си образование. С течение на времето Сечени, повлиян от своите по-големи братя, се увлича от военното поприще. Младият граф участва успешно в няколко сражения, водени от армията на [[Хабсбурги]]те в [[наполеонови войни|наполеоновите войни]]. След "битката на народите" (16-19 октомври 1813, при [[Лайпциг]]), Сечени се уволнява от армията с чин [[старши лейтенант]].
Малкия Ищван е пето най-малко дете в семейството на потомствения [[аристократ]] граф [[Ференц Сечени]] и неговата съпруга графиня [[Юлияна Фештетич]]. Граф Ференц Сечени е създателят на Унгарската национална [[библиотека]], както и на Унгарския национален [[музей]]. Братът на графиня Юлияна-Дьорд Фештетич създава първата стопанска гимназия в [[Унгария]]. Семейство Сечени е пряко свързано с модерния облик на съвременна Унгария. Малкият Ищван получава отлично за времето си образование. С течение на времето Ищван Сечени, повлиян от своите по-големи братя, се увлича от военното поприще. Младият граф участва успешно в няколко сражения, водени от армията на [[Хабсбурги]]те в [[наполеонови войни|наполеоновите войни]]. След „битката на народите“ (16-19 октомври 1813 г. при [[Лайпциг]]), Сечени се уволнява от армията с чин [[старши лейтенант]].


От този момент нататък започва нов житейски период на премеждия, посветен на политическата кариера. Сечени обикаля почти целия европейски континент, както за лично удоволствие, така и с цел да придобие представа за икономическото благополучие и индустриализацията на страни като [[Великобритания]] и [[Франция]], които са еталон за прогрес и модернизация. През [[1825]] г. Сечени участва активно в създаването на Унгарската [[академия на науките]], в която инвестира предимно лични средства. 2 год. по-късно ([[1827]]) Сечени съдейства за формирането на модерен дискусионен клуб, наречен "Nemzeti Kazinó". В този дискусионен клуб участват млади хора от известни благороднически семейства, които дискутират проблемите на съвременното унгарско общество.
От този момент нататък започва нов житейски период на премеждия, посветен на политическата кариера. Сечени обикаля почти целия европейски континент, както за лично удоволствие, така и с цел да придобие представа за икономическото благополучие и индустриализацията на страни като [[Великобритания]] и [[Франция]], които са еталон за прогрес и модернизация. През [[1825]] г. Сечени участва активно в създаването на Унгарската [[академия на науките]], в която инвестира предимно лични средства. Две години по-късно (през [[1827]]) Сечени съдейства за формирането на модерен дискусионен клуб, наречен „Nemzeti Kazinó“. В този дискусионен клуб участват млади хора от известни благороднически семейства, които дискутират проблемите на съвременното унгарско общество.


Сечени е автор на редица политически програми - "Hitel" ("Кредит"), "Világ" ("Свят") и "Stádium" {"Стадий"), апелиращи към реформи в различни обществени сектори. В тези реформаторски програми Сечени осъжда феодалните привилегии на дворяните, както и техните консервативни виждания, по отношение на социалната структура на обществото. По настояване на граф Сечени в периода 1842-1849 г. шотландският архитект [[Адам Кларк]] проектира и конструира Верижния мост (Lánchíd), свързващ 2-та тогавашни града [[Буда]] и [[Пеща]]. В наши дни Верижният мост е атрактивна туристическа забележителност и своеобразна визитна картичка на унгарската столица. През 2002 г. унгарският кинорежисьор [[Геза Беремени]] създава биографичен филм за Сечени, озаглавен "Човекът-мост" ( hídember"). Построяването на Верижния мост било само малка част от амбициозния проект на Сечени за обединението на [[Будапеща]] и превръщането му в културен, икономически и политически център на Унгария. Верижният мост на Будапеща представлява истинско архитектурно предизивикателство за инженерната мисъл на своето време. Този мост е част от оригиналната новаторска платформа на Сечени, проповядваща политика на икономическо замогване и просперитет на унгарците като гаранция за запазване на тяхната идентичност в рамките на многонационалната [[Австро-унгарска империя]]. Сечени, като един от главните идеолози на реформисткото движение в Унгария, постига и обнадеждаващи практически резултати, като през 1844 г. Будапеща вече наброява над 110 000 жители. Непосредствено преди избухването на "пролетта на народите" унгарският език е обявен за официален в рамките на дуалистичната [[монархия]].
Сечени е автор на редица политически програми - „Hitel“ („Кредит“), „Világ“ („Свят“) и „Stádium“ („Стадий“), апелиращи към реформи в различни обществени сектори. В тези реформаторски програми Сечени осъжда феодалните привилегии на дворяните, както и техните консервативни виждания по отношение на социалната структура на обществото. По настояване на граф Сечени в периода 1842-1849 г. шотландският архитект [[Адам Кларк]] проектира и конструира Верижния мост (Lánchíd), свързващ двата тогавашни града [[Буда]] и [[Пеща]]. В наши дни Верижният мост е атрактивна туристическа забележителност и своеобразна визитна картичка на унгарската столица. През 2002 г. унгарският кинорежисьор [[Геза Беремени]] създава биографичен филм за Сечени, озаглавен „Човекът-мост“ („А hídember“). Построяването на Верижния мост било само малка част от амбициозния проект на Сечени за обединението на [[Будапеща]] и превръщането ѝ в културен, икономически и политически център на Унгария. Верижният мост на Будапеща представлява истинско архитектурно предизвикателство за инженерната мисъл на своето време. Този мост е част от оригиналната новаторска платформа на Сечени, проповядваща политика на икономическо замогване и просперитет на унгарците като гаранция за запазване на тяхната идентичност в рамките на многонационалната [[Австро-Унгария|Австро-Унгарска империя]]. Сечени, като един от главните идеолози на реформисткото движение в Унгария, постига и обнадеждаващи практически резултати, като през 1844 г. Будапеща вече наброява над 110 000 жители. Непосредствено преди избухването на „пролетта на народите“ унгарският език е обявен за официален в рамките на дуалистичната [[монархия]].


Сечени няма добри отношения с [[Лайош Кошут]], т.к. възприема последния като политически агитатор. Унгарското общество се разделя на поддръжници на Кошут и Сечени горе-долу по равно. След началото на революцията от 1848 г. Сечени я възприема като шанс за развитието на Унгария и получава в правителството поста на министър на транспорта и на социалните въпроси. Когато конфликтът между унгарското правителство и императора на Австрия се изостря, Сечени и редица други дейци, лоялни на император, излизат от правителството.
Сечени няма добри отношения с [[Лайош Кошут]], тъй като възприема последния като политически агитатор. Унгарското общество се разделя на поддръжници на Кошут и Сечени горе-долу по равно. След началото на революцията от 1848 г. Сечени я възприема като шанс за развитието на Унгария и получава в правителството поста на министър на транспорта и на социалните въпроси. Когато конфликтът между унгарското правителство и императора на Австрия се изостря, Сечени и редица други дейци, лоялни на императора, излизат от правителството.


{{СОРТКАТ:Сечени, Ищван}}
{{СОРТКАТ:Сечени, Ищван}}

Версия от 09:55, 12 май 2014

Граф Ищван Сечени
Széchenyi István
унгарски политик

Роден
Починал
ПогребанУнгария

РелигияКатолическа църква
Партиянезависим политик
Наградиорден на свети Владимир, 4-та степен (1813)
Pour le Mérite (1814)
Семейство
БащаФеренц Сечени
Подпис
Граф Ищван Сечени в Общомедия

Граф Ищван Сечени (Шаблон:Lang-hu) е унгарски политик, дипломат, предприемач. Роден е на 21 септември 1791 г. във Виена, починал е на 8 април 1860 г. в Дьоблинг.

Биография

Малкия Ищван е пето най-малко дете в семейството на потомствения аристократ граф Ференц Сечени и неговата съпруга графиня Юлияна Фештетич. Граф Ференц Сечени е създателят на Унгарската национална библиотека, както и на Унгарския национален музей. Братът на графиня Юлияна-Дьорд Фештетич създава първата стопанска гимназия в Унгария. Семейство Сечени е пряко свързано с модерния облик на съвременна Унгария. Малкият Ищван получава отлично за времето си образование. С течение на времето Ищван Сечени, повлиян от своите по-големи братя, се увлича от военното поприще. Младият граф участва успешно в няколко сражения, водени от армията на Хабсбургите в наполеоновите войни. След „битката на народите“ (16-19 октомври 1813 г. при Лайпциг), Сечени се уволнява от армията с чин старши лейтенант.

От този момент нататък започва нов житейски период на премеждия, посветен на политическата кариера. Сечени обикаля почти целия европейски континент, както за лично удоволствие, така и с цел да придобие представа за икономическото благополучие и индустриализацията на страни като Великобритания и Франция, които са еталон за прогрес и модернизация. През 1825 г. Сечени участва активно в създаването на Унгарската академия на науките, в която инвестира предимно лични средства. Две години по-късно (през 1827) Сечени съдейства за формирането на модерен дискусионен клуб, наречен „Nemzeti Kazinó“. В този дискусионен клуб участват млади хора от известни благороднически семейства, които дискутират проблемите на съвременното унгарско общество.

Сечени е автор на редица политически програми - „Hitel“ („Кредит“), „Világ“ („Свят“) и „Stádium“ („Стадий“), апелиращи към реформи в различни обществени сектори. В тези реформаторски програми Сечени осъжда феодалните привилегии на дворяните, както и техните консервативни виждания по отношение на социалната структура на обществото. По настояване на граф Сечени в периода 1842-1849 г. шотландският архитект Адам Кларк проектира и конструира Верижния мост (Lánchíd), свързващ двата тогавашни града Буда и Пеща. В наши дни Верижният мост е атрактивна туристическа забележителност и своеобразна визитна картичка на унгарската столица. През 2002 г. унгарският кинорежисьор Геза Беремени създава биографичен филм за Сечени, озаглавен „Човекът-мост“ („А hídember“). Построяването на Верижния мост било само малка част от амбициозния проект на Сечени за обединението на Будапеща и превръщането ѝ в културен, икономически и политически център на Унгария. Верижният мост на Будапеща представлява истинско архитектурно предизвикателство за инженерната мисъл на своето време. Този мост е част от оригиналната новаторска платформа на Сечени, проповядваща политика на икономическо замогване и просперитет на унгарците като гаранция за запазване на тяхната идентичност в рамките на многонационалната Австро-Унгарска империя. Сечени, като един от главните идеолози на реформисткото движение в Унгария, постига и обнадеждаващи практически резултати, като през 1844 г. Будапеща вече наброява над 110 000 жители. Непосредствено преди избухването на „пролетта на народите“ унгарският език е обявен за официален в рамките на дуалистичната монархия.

Сечени няма добри отношения с Лайош Кошут, тъй като възприема последния като политически агитатор. Унгарското общество се разделя на поддръжници на Кошут и Сечени горе-долу по равно. След началото на революцията от 1848 г. Сечени я възприема като шанс за развитието на Унгария и получава в правителството поста на министър на транспорта и на социалните въпроси. Когато конфликтът между унгарското правителство и императора на Австрия се изостря, Сечени и редица други дейци, лоялни на императора, излизат от правителството. Шаблон:Link FA Шаблон:Link GA