Ернст Рьом: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Категория:Жертви от Нощта на дългите ножове
Gbrngbrn (беседа | приноси)
м стилистични промени
Ред 14: Ред 14:
През [[1908]] година става офицер. По време на [[Първа световна война|Първата световна война]] служи на Западния фронт, където е ранен и награден с [[Железен кръст]].
През [[1908]] година става офицер. По време на [[Първа световна война|Първата световна война]] служи на Западния фронт, където е ранен и награден с [[Железен кръст]].


Запознава се с [[Адолф Хитлер]] в началото на [[1919]] година, и става един от първите членове на [[НСДАП]]. Организатор на първите щурмови отряди, на [[1 април]] [[1931]] година е назначен за началник-щаб на СА.
Запознава се с [[Адолф Хитлер]] в началото на [[1919]] година и става един от първите членове на [[НСДАП]]. Организатор е на първите щурмови отряди. На [[1 април]] [[1931]] година е назначен за началник-щаб на СА.


С разрастването си до 3 милиона членове през [[1934]] година, СА става огромна сила, част от чиито членове започват да негодуват през пролетта на [[1934]] година от решенията на новата германска управа,оглавявана от Хитлер. Най-отявлен в тези изказвания е Рьом, който заявява открито, че армията (райхсвер) трябва да бъде закрита и превърната в школа за обучение, а нейното място да бъде заето от „революционна милиция“, ръководена от СА. С тази позиция Рьом влиза в конфликт с Хитлер. Фюрерът използва конфликта за разправа с противниците си в [[Нощ на дългите ножове|Нощта на дългите ножове]] в края на юни, и в началото на юли 1934 година.
През [[1934]] година СА става огромна сила, като по това време в нея членуват 3 милиона души. През пролетта на [[1934]] година част от нейните членове започват да негодуват срещу решенията на оглавяваната от Хитлер нова германска управа. Едни от най-отявлените изказвания прави Рьом, заявявайки открито, че армията (райхсвер) трябва да бъде закрита и превърната в школа за обучение, а нейното място да бъде заето от „революционна милиция“, ръководена от СА. С тази своя позиция Рьом влиза в конфликт с Хитлер, който използва това като повод за разправа с противниците си в [[Нощ на дългите ножове|Нощта на дългите ножове]] в края на юни и началото на юли 1934 година.


Хитлер обвинява Рьом и други от лидерите на СА в опит за преврат и лично го арестува. На следващия ден (2 юли), Рьом е разстрелян от щурмбанфюрера от [[СС]] Михел Липерт, след като отказва да се [[самоубийство|самоубие]].
Хитлер обвинява Рьом и други от лидерите на СА в опит за преврат и лично го арестува. На следващия ден (2 юли), Рьом е разстрелян от щурмбанфюрера от [[СС]] Михел Липерт, след като отказва да се [[самоубийство|самоубие]].

Версия от 21:09, 9 януари 2015

Ернст Рьом
Ernst Röhm
лидер на СА (щурмоваци)
Ernst Julius.jpg

Роден
Починал
ПогребанМюнхен, Федерална република Германия

ПартияНационалсоциалистическа германска работническа партия
Германска работническа партия
Активен периодот 1914 г.
НаградиЖелезен кръст
Семейство
Подпис
Ернст Рьом в Общомедия

Ернст Юлиус Рьом (Шаблон:Lang-de) е един от лидерите на национал-социалистите и ръководител на щурмоваците СА.

През 1908 година става офицер. По време на Първата световна война служи на Западния фронт, където е ранен и награден с Железен кръст.

Запознава се с Адолф Хитлер в началото на 1919 година и става един от първите членове на НСДАП. Организатор е на първите щурмови отряди. На 1 април 1931 година е назначен за началник-щаб на СА.

През 1934 година СА става огромна сила, като по това време в нея членуват 3 милиона души. През пролетта на 1934 година част от нейните членове започват да негодуват срещу решенията на оглавяваната от Хитлер нова германска управа. Едни от най-отявлените изказвания прави Рьом, заявявайки открито, че армията (райхсвер) трябва да бъде закрита и превърната в школа за обучение, а нейното място да бъде заето от „революционна милиция“, ръководена от СА. С тази своя позиция Рьом влиза в конфликт с Хитлер, който използва това като повод за разправа с противниците си в Нощта на дългите ножове в края на юни и началото на юли 1934 година.

Хитлер обвинява Рьом и други от лидерите на СА в опит за преврат и лично го арестува. На следващия ден (2 юли), Рьом е разстрелян от щурмбанфюрера от СС Михел Липерт, след като отказва да се самоубие.

Шаблон:Трети райх-мъниче

Шаблон:Link GA