Попара: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
точкаЯ
Dymezl (беседа | приноси)
може
Ред 1: Ред 1:
[[Файл:Popara.jpg|дясно|мини|Попара]]
[[Файл:Popara.jpg|дясно|мини|Попара]]
'''Попара''' е древна българска рецепта за закуска.
'''Попара''' е българска закуска, разпространена и в [[Сърбия]], [[Черна гора]], [[Република Македония]] и [[Босна и Херцеговина]], приготвяна от стар или пресен [[хляб]], накъсан на дребни парчета (залци), и натопен в [[мляко]], [[чай]] или гореща [[вода]].


Разпространена и в [[Сърбия]], [[Черна гора]], [[Република Македония]] и [[Босна и Херцеговина]], приготвяна от стар или пресен, препечен [[хляб]], накъсан или нарязан на дребни парчета (залци), задушен под капак с прясно [[мляко]], мътеница, [[чай]], билкова отвара, или гореща [[вода]].
Традиционно се приготвя от хляб, престоял два-три дни, към който след като е натопен в горещата течност, се добавя натрошено [[бяло саламурено сирене]], [[масло]], [[захар]] или мед.

Традиционно се приготвя от хляб, престоял два-три дни или сухар, към който след като е натопен в горещата течност, се добавя натрошено [[бяло саламурено сирене]], [[масло]], меласа, маджун или мед.


Приготвя се сладка или солена по вкус.
Приготвя се сладка или солена по вкус.

Версия от 17:38, 23 юли 2015

Попара

Попара е древна българска рецепта за закуска.

Разпространена и в Сърбия, Черна гора, Република Македония и Босна и Херцеговина, приготвяна от стар или пресен, препечен хляб, накъсан или нарязан на дребни парчета (залци), задушен под капак с прясно мляко, мътеница, чай, билкова отвара, или гореща вода.

Традиционно се приготвя от хляб, престоял два-три дни или сухар, към който след като е натопен в горещата течност, се добавя натрошено бяло саламурено сирене, масло, меласа, маджун или мед.

Приготвя се сладка или солена по вкус.