Неоосманизъм: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Премахнати редакции на 82.9.244.204 (б.), към версия на 92.247.118.91
правопис, препратки, поискани източници
Ред 1: Ред 1:
'''Неоосманизъм''' (на английски: ''Neo-Ottomanism'', на турски: ''Yeni Osmanlıcılık'') е [[идеология]], в чиято основата е [[османизъм|османизма]] и тезата, че османските времена са били благодатни за Балканите.
'''Неоосманизъм''' ({{lang-en|Neo-Ottomanism}}, {{lang-tr|Yeni Osmanlıcılık}}) е [[идеология]], в чиято основа е [[османизъм|османизмът]] и тезата, че османските времена са били благодатни за [[Балканите]].


Неоосманизмът се разглежда в книгата „Стратегическа дълбочина”, чийто автор е [[Ахмед Давутоглу]]. В основата ѝ е залегнала тезата, че османските времена са били период на разцвет за Балканите и допринасят за добруването на хората по тези земи. Тази линия на държавна политика обаче, отдалечава Турция от идеите на [[кемализъм|кемализма]], които са водещи за страната до края на 20-ти век.
Неоосманизмът се разглежда в книгата „Стратегическа дълбочина“ с автор [[Ахмед Давутоглу]]. В основата ѝ е залегнала тезата, че османските времена са били период на разцвет за Балканите и допринасят за добруването на хората по тези земи. Тази линия на държавна политика обаче, отдалечава Турция от идеите на [[кемализъм|кемализма]], които са водещи за страната до края на 20-ти век.


Неоосманизмът – новата политическа доктрина на Турция е резултат от бурния икономически напредък на страната и нарасналото самочувствие на турската управляващата класа и на нацията като цяло. Това намира израз в амбициозни геополитически планове, при това не само в ислямския свят. Управляващите неоосманисти не пропускат да подчертаят, че [[Османската империя]] е имала граници до Виена и е нормално Турция да участва в Европейските дела, наравно с останалите европейски сили.
Неоосманизмът – новата политическа доктрина на Турция, е резултат от бурния икономически напредък на страната и нарасналото самочувствие на турската управляващата класа и на нацията като цяло. Това намира израз в амбициозни [[геополитика|геополитически]] планове, при това не само в ислямския свят. Управляващите неоосманисти не пропускат да подчертаят, че [[Османската империя]] е имала граници до Виена и е нормално Турция да участва в европейските дела, наравно с останалите европейски държави.

{{източник|Неоосманизмът е свойствен за по-голямата част от съвременната турска нация|2017|02|25}}, и {{източник|особено на нейния интелектуален елит.|2017|02|25}} Неоосманизмът е осмисляне на непревъзмогнатата имперска носталгия на една голяма историческа нация, недоволна от своето положение и роля в света. Като такъв, неоосманизмът е дълбочинна константа във външната политика на Турция, въпреки всички идейни и политически прекъсвания на приемствеността, включително радикалната светска революция на [[Кемал Ататюрк|Ататюрк]].

== Влияние на неоосманизма в България ==
{{раздел-мъниче}}


Неоосманизмът е свойствен за по-голямата част от съвременната турска нация, и особено на нейния интелектуален елит. Неоосманизмът е осмисляне на непревъзмогнатата имперска носталгия на една голяма историческа нация, недоволна от своето положение и роля в света. Като такъв, неоосманизмът е дълбочинна константа във външната политика на Турция, въпреки всички идейни и политически прекъсвания на приемствеността, включително радикалната светска революция на [[Ататюрк]].
==Влияние на неоосманизма в България==
== Източници ==
== Източници ==
<references />
<references />
* [http://avtorski.pogled.info/article/50676/Neoosmanizmat-da-refreshnesh-edna-imperiya Неоосманизмът - да рефрешнеш една империя, "Поглед", Петър Волгин, 14.12.2013 г.]
* [http://avtorski.pogled.info/article/50676/Neoosmanizmat-da-refreshnesh-edna-imperiya Неоосманизмът – да рефрешнеш една империя, „Поглед“, Петър Волгин, 14.12.2013 г.]
* [http://btvnews.bg/article/bulgaria/neoosmanizam-novata-vanshna-politika-na-turtsiya.html Неоосманизъм – новата външна политика на Турция, BTV, 17.12.2013 г.]
* [http://btvnews.bg/article/bulgaria/neoosmanizam-novata-vanshna-politika-na-turtsiya.html Неоосманизъм – новата външна политика на Турция, BTV, 17.12.2013 г.]



Версия от 07:55, 25 февруари 2017

Неоосманизъм (Шаблон:Lang-en, Шаблон:Lang-tr) е идеология, в чиято основа е османизмът и тезата, че османските времена са били благодатни за Балканите.

Неоосманизмът се разглежда в книгата „Стратегическа дълбочина“ с автор Ахмед Давутоглу. В основата ѝ е залегнала тезата, че османските времена са били период на разцвет за Балканите и допринасят за добруването на хората по тези земи. Тази линия на държавна политика обаче, отдалечава Турция от идеите на кемализма, които са водещи за страната до края на 20-ти век.

Неоосманизмът – новата политическа доктрина на Турция, е резултат от бурния икономически напредък на страната и нарасналото самочувствие на турската управляващата класа и на нацията като цяло. Това намира израз в амбициозни геополитически планове, при това не само в ислямския свят. Управляващите неоосманисти не пропускат да подчертаят, че Османската империя е имала граници до Виена и е нормално Турция да участва в европейските дела, наравно с останалите европейски държави.

Неоосманизмът е свойствен за по-голямата част от съвременната турска нация[източник? (Поискан преди 2617 дни)], и особено на нейния интелектуален елит.[източник? (Поискан преди 2617 дни)] Неоосманизмът е осмисляне на непревъзмогнатата имперска носталгия на една голяма историческа нация, недоволна от своето положение и роля в света. Като такъв, неоосманизмът е дълбочинна константа във външната политика на Турция, въпреки всички идейни и политически прекъсвания на приемствеността, включително радикалната светска революция на Ататюрк.

Влияние на неоосманизма в България

Източници