Добролюб Пешин: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Статята е готова и трябва да се премести в основното пространство. Поради тази причина поставих Шаблон:Провера.
Ред 1: Ред 1:
{{в инкубатора}}
{{в инкубатора}}
{{проверка}}

{{Личност
{{Личност
| име = Добролюб Пешин
| име = Добролюб Пешин

Версия от 17:18, 19 август 2017

[проверка?]

Добролюб Пешин
български промишлен дизайнер

Роден
31 юли 1936 г.

Националност България
Добролюб Пешин в Общомедия

Добролюб Михайлов Пешин е български промишлен дизайнер, един от основателите на промишления дизайн в България.

Биография

Добролюб Пешин е роден на 31 юли 1936 г. в гр. Русе (България) в семейството на учители. През 1964 година завършва Националната художествена академия – специалност „Декоративно-монументална живопис, стъклопис и мозайка“ при проф. Георги Богданов.

Същата година постъпва на работа в новосъздадения Център за промишлена естетика, художествено проектиране и конструиране. Той е един от първите художници, които започват да работят като дизайнери. Отначало е дизайнер, а след това – Главен дизайнер в направление Електропромишленост. Специализира в Италия в дизайнерски бюра на Olivetti и IBM Italia.

През периода 1964 – 1990 работи в сферата на електрониката, изчислителната техника и приборостроенето. Ръководител е на екипа, създал дизайна на българските електронни калкулатори и касови апарати с марката „Елка“, на фамилията персонални компютри „Правец“, както и на много изделия и комплекти от продукцията на СО ИЗОТ и СО „Микропроцесорни системи“, разработени съвместно с ЦИИТ, ИТКР и институти на БАН.

Дизайнер е на спектрофотометъра „Спектър 15 К“ – щатен апарат на орбиталната космическа станция „Салют-6“. (1978) От 1983 до 1989 г. е Главен директор на Централния институт за промишлена естетика.

DPP 250 – портативен принтер дизайн Д. Пешин за Datecs, 2007.

През 1993 г. създава „ПЕШИН ДИЗАЙН“ – студио за индустриален дизайн със специализация в проектиране за сферите на високите технологии, електрониката, машиностроенето и обществената среда. За фирмите Orgtechnica, Datecs, Carat Electronics разработва дизайна на касови апарати, принтери, PinPAD устройства и др. с участието на сина си – дизайнера Михаил Пешин. Работи и по проекти за обзавеждане на градски пространства и офиси.

През 1974 е приет за член на Съюза на българските художници. Председател на Специализираната държавна комисия по дизайн за промишлеността към КК, СБХ и САБ. През периода 1988-1993 г. е Секретар по проблемите на дизайна и приложните изкуства и Главен секретар на СБХ.

Изложби и публикации

Участва в изложби и представяния на българския дизайн в София Любляна, Москва, Вашингтон, Монтрьо, Амстердам, Прага и Будапеща.

Автор е на публикации по проблемите на дизайна в списанията „Индустриарен дизайн и декоративно изкуство“, „Техническая эстетика“ – Москва, бюлетинът „Дизайн“ – издание на Централния институт за промишлена естетика и в периодичния печат.

Награди

  • Звание „Заслужил художник“, 1982 г.
  • Народен орден на труда – златен, 1986 г.
  • През периода 1966 -1986 година 12 пъти е носитил на Държавната награда за дизайн „Златни ръце“.
  • Награда за дизайн на СБХ, 1975.;
  • Първа награда на международната изложба „Светът на предметите '82“ – Бърно, Чехословакия..
  • Първа награда на изложбата „Проблеми на градската среда – София '89“.

Източници

  • Списание „Промишлена естетика и декоративно изкуство“ бр. 5-6, 1978 г. стр. 18 – рубрика „Профили – Добролюб Пешин“, автор Иван Славов.
  • Списание „Изкуство“ бр. 1, 1975 г. „За стил в художественото проектиране“, автор Незабравка Иванова.
  • „От занаятите към дизайна“ – издание на БАН – Институт по изкуствознание 1985 г. – автор Незабравка Иванова 4. „Дизайн в електрониката“, 1988 г. – издание на Центалния институт за промишлене естетика – „Дизайн в електронноизчислителната техника“ – автор Ваня Вълева – УДК 62:7.05.621.3.
  • „Централен институт за промишлена естетика 1963 – 1988“ – „Професията във времето“ – редакционна статия – УДК 62.001.2:7.05(Б).
  • Бюлетин „Дизайн“ – издание на ЦИПЕ, 1976 – „Първата авторска...“ – автор Огнян Шошев.
  • Бюлетин „Промишена естетика“ – издание на Центъра за промишлена естетика, бр. 4, 1970 – „Дизайнери от ЦПЕ – Добролюб Пешин“.
  • Указ на Държавния съвет на НРБ № 1265 от 21 май 1982 г. – "Удостоява със звание „заслужил художник“ Добролюб Михайлов Пешин – художник, главен дизайнер на Централния институт за промишлена естетика.
  • „120 години българско изкуство. Дизайн“ – авторски колектив, София, 2016. Издание на СБХ и Фондация за поддържане на изкуството в България