Бъфало Бил: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Защити „Бъфало Бил“: Редакторска война ([Редактиране=Позволено само за администратори] (изтича на 14:23, 14 май 2019 (UTC)) [Преместване=Позволено само за администратори] (изтича на 14:23, 14 май 2019 (UTC)))
Редакция без резюме
Ред 59: Ред 59:
[[Категория:Айовци]]
[[Категория:Айовци]]
[[Категория:Култура на Айова]]
[[Категория:Култура на Айова]]
[[Категория:Денвърци]]
[[Категория:Починали в Денвър]]

Версия от 21:26, 8 септември 2019

Бъфало Бил Коуди
Buffalo Bill
американски шоумен

Роден
Починал
10 януари 1917 г. (70 г.)
ПогребанСАЩ

НаградиМедал на честта
Семейство
СъпругаЛуиза Фредеричи
Деца4

Подпис
Уебсайт
Бъфало Бил Коуди в Общомедия

Уилям Фредерик „Бъ̀фало Бил“ Коуди (на анг.: William Frederick „Buffalo Bill“ Cody) е прочут американски ловец на бизони и шоумен, роден е в щата Айова, близо до град Ле Клер. Той е една от най-колоритните фигури на Дивия запад.

Прякор и кариера

Получава прякора си „бъфало“, от англ.: buffalo – бивол, американски бизон, когато снабдява работниците на железопътната линия Канзас-Пасифик с бизонско месо.[1] Прякорът отначало е приписван на Бил Комсток. Коуди го спечелва, след като през 1868 г. побеждава Комсток в съревнование по лов на бизони (69 срещу 48, убити за един ден). През 18-те месеца, през които работи за Канзас-Пасифик (1867 – 68 г.), Коуди застрелва общо 4280 бизона.

Той твърди, че се е занимавал с много професии, включително съгледвач на армията, трапер, касапин, златотърсач в Колорадо, ездач-пощальон в знаменития „Пони експрес“ през 1860, колар, кочияш на дилижанс, войник в Гражданската война, и дори управител на хотел, но не е ясно кои от твърденията му са верни и кои са измислени с рекламна цел.[1] Една от легендите например разказва, че като куриер в „Пони експрес“ Бъфало Бил изминава със смяна на конете 518 км за 21 часа и 40 мин. За това време той уморява 20 коня... Според най-новите проучвания на американски историци, Коуди въобще не е бил ездач в „Пони експрес“.

„Шоуто на Бъфало Бил от Дивия запад“

Бъфало Бил обикаля Съединените щати, играейки в пиеси, разказващи за неговите приключения в Дивия запад. Типична сцена, която играе, е случката при Уорбонет Крийк през 1876, когато той убива в двубой и скалпира един шайенски воин, като предполагаемо отмъщение за смъртта на ген. Джордж Армстронг Къстър. Всъщност въпросният индианец – Жълтата ръка, е единственият коренен американец, убит от Коуди. В Омаха, щата Небраска, през 1883 Коуди поставя началото на „Шоуто на Бъфало Бил от Дивия запад“, циркоподобна атракция, с която прави турнета всяка година. В шоуто са участвали известни личности от историята на Запада, като Ани Оукли, Седящия Бик, Каламити Джейн и много други.[1] През 1887 Бъфало Бил изнася представленията си и в Лондон, на празненствата за юбилея на кралица Виктория, и прави първото си европейско турне през 1889.[1]

Филмография

Като актьор

Наследство

Бъфало Бил и Седящия Бик, 1885

Въпреки образа, който изгражда в шоуто си, Коуди всъщност има някои либерални възгледи – той защитава правата на индианците и жените. Освен това, въпреки миналото си на убиец на бизони, той се обявява за тяхното опазване, като говори против безогледната стрелба по тях и настоява за въвеждане на ловен сезон.

След като е бил съгледвач в пограничните територии, научил се да уважава индианците, той казва:

"Всяко индианско въстание, за което знам, е било в резултат на неизпълнени обещания и договори от страна на властите."

И още:

"Никога не съм ръководил експедиция срещу индианците, но се срамувам от себе си, от нашето правителство и от американския флаг... защото индианците винаги бяха прави, а ние – всякога на погрешната страна. Те никога не нарушиха сключен с нас договор, а на свой ред ние не спазихме нито един".

Въпреки начина, по който изобразява индианците в своите шоута за Дивия запад, той е защитник на техните права. Той дава работа не само на Седящия Бик, но и на много други индианци, тъй като смята, че шоуто им осигурява по-добър живот. Нарича ги „някогашния враг, сегашния приятел, американецът.“

На негово име е наречен град Коуди в щата Уайоминг, основан през 1896 от самия него с помощта на инвеститори. Там се намира Историческият център на Бъфало Бил. Намиращ се на 50 мили от Националния парк Йелоустоун, градът се превръща в магнит за туристите и много известни личности и политически лидери го посещават, за да ловуват.

На негово име е наречен и отборът по американски футбол от Националната футболна лига (NFL) – Бъфало Билс от град Бъфало, щата Ню Йорк.

В продължение на повече от век образът на Бъфало Бил е пресъздаван в десетки филми, като в първите два (през 1898 и 1912), ролята се играе от самия Уилям Коуди.

Може да се каже, че много от стереотипите за Дивия запад, намерили отражение в литературата, киното и представите на хората от различни страни по света, се дължат в значителна степен на образа, изграден от шоуто на Бъфало Бил.

Източници

  1. а б в г Уильям „Буффало Билл“ Коди // 1907. Посетен на 2 юни 2013.