Теодорос Манусис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Теодорос Манусис
Θεόδωρος Μανούσης
гръцки просветен деец

Роден
1793 г.
Починал
1858 г. (65 г.)

Учил вЛайпцигски университет
Гьотингенски университет
Научна дейност
Работил вАтински университет (1840 – 1858)
Семейство
Подпис
Теодорос Манусис в Общомедия

Теодорос Манусис (на гръцки: Θεόδωρος Μανούσης) е гръцки учен, благодетел, първият професор по история в Атинския университет.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Манусис е роден в 1793 година в западномакедонското градче Сятища. Учи в Будапеща и в университетите в Лайпциг и Гьотинген. За известно време е задържан от австрийските власти за действията си в полза на въстанието в Гърция. През 1828 г. е в Италия, където продължава обучението си по история и археология, а по-късно се завръща в Гърция, където първоначално работи като съдия и кралски комисар в Светия синод (1835 – 1843). От създаването на Атинския университет в продължение на двадесет години (1840-1858) е преподавател по обща история. В 1845 година е избран за ректор на университета.

През февруари 1848 г. вестник „Еон“, изразяващ позициите на проруската партия, публикува статия на един студент, обвинявайки Манусис в безбожие и критика на религията и духовенството. Студентите по философия и право в университета подкрепят Манусис, както и мнозинството от вестниците, смятайки обвинението за фалшификация на Константинос Иконому. Избухват бунтове, при които студенти в Богословския факултет са бити и се налага намесата на Сената. Тези събития са известни като Манусия.

Теодор Манусис завещава богатството си на благотворителни организации и на Атинския университет и създава библиотеката Манусио в Сятища с 5000 тома. Той завещава на университета имота си в Атина и основава две стипендии за студенти от поробена Гърция.[1][2][3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα, τ. 34.
  2. Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών. Οι ευεργέται των πανεπιστημίων: Βιογραφικόν απάνθισμα μετά εικόνων. Εν Αθήναις, Τυπογραφικά Καταστήματα Ταρουσοπούλου, 1921. Посетен на 9 февруари 2012.
  3. Ιουλίου Πεντάζου, Θεόδωρος Μανούσης, καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1837-1858), Μνήμων 17 (1995),σελ.69-106