Тигърът от Сан Педро

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тигърът от Сан Педро
The Adventure of Wisteria Lodge
Илюстрация на разказа от Артур Туидъл
Илюстрация на разказа от Артур Туидъл
АвторАртър Конан Дойл
Първо издание1908 г.
Англия
Оригинален езиканглийски
ЖанрДетективско-приключенски
Видразказ
ПоредицаШерлок Холмс
СледващаЧервеният кръг
НачалоI find it recorded in my notebook that it was a bleak and windy day towards the end of March in the year 1892.
Край"It is grotesque, Watson," Holmes added, as he slowly fastened his notebook, "but, as I have had occasion to remark, there is but one step from the grotesque to the horrible."
Тигърът от Сан Педро в Общомедия

„Тигърът от Сан Педро“ на английски: The Adventure of Wisteria Lodge) е разказ на писателя Артър Конан Дойл за известния детектив Шерлок Холмс. За пръв път е публикуван в „Колиър Уикли“ през август 1908 г. и в списание „Станд“ през септември-октомври 1908 г. с 10 илюстрации от Артур Туидъл. Включен е в сборника „Преди да падне завесата“, публикуван през 1917 година.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Това е ужасно! Вие… може би вие ме подозирате…
Това е ужасно! Вие… може би вие ме подозирате…

В края на март 1892 г. към Шерлок Холмс за помощ се обръща г-н Скот Екълс, с когото се е случила странна история. Но едва започвайки да разказва за нея, в апартамента на Бейкър Стрийт идват двама полицейски инспектори: Грегсън от Скотланд Ярд и Бейнс от Съри, които изискват от Екълс обяснения за смъртта на Алоис Гарсия. Изумен от тази новина Екълс разказва за всичко подробно.

Преди известно време, той се запознава с млад испанец с фамилия Гарсия. Те стават приятели и скоро Гарсия го кани на гости в дома си, който се намира в Уистерия Лодж. Пристигайки вечерта Екълс е изненадан от изключително нервното и мрачно състояние на собственика на дома. Скоро слугата на Гарсия му дава бележка, а след прочитането ѝ той става още по-мрачен. Събуждайки се на сутринта, Екълс открива, че къщата е празна, а Гарсия, и неговите слуга и готвач, са изчезнали.

Ядосан от тази нелепа шега, Скот Екълс се опитва да установи кой е г-н Гарсия. Но дори в агенцията, която е отдала под наем къщата, никой не го познава. В испанското посолство също никой не знае нищо за него. Инспектор Грегсън показва бележката, която не е попаднала в камината, и Холмс прави обстоен преглед на бележката и текста.

Нашите собствени цветове – зелен и бял; зеленият е открит, белият – закрит. Главното стълбище, първият коридор, седмото отдясно, зеленият плат. Да помага Бог. Д.“ Почерка в нея е женски, но адресът е написан от друго лице.

Тогава Грегсън заявява, че Гарсия е бил намерен мъртъв на една миля от дома му. Някой с изключителна жестокост е разбил главата му. Холмс обещава на полицейските инспектори, че ще помогне на разследването, а след това говори с Уотсън за този мистериозен случай изказвайки различни догадки. Холмс предполага, че посещението на Екълс е било планирано като алиби за злосторниците, а в бележката е било уговорено мястото на срещата на Гарсия с някого. Холмс решава да продължи с разследването на местопрестъплението, и затова заедно с Уотсън и инспектор Бейнс отпътуват до Уистерия Лодж.

Пристигайки на мястото, Холмс внимателно оглежда къщата. Инспектор Бейнс показва на Холмс много странни предмети открити в кухнята: изсушен труп на малка маймунка, разкъсан на малки парченца бял петел и овъглени кости на яре. Нито Холмс, нито инспекторът, не могат да обяснят за какво могат да са такива странни неща. Инспектор Бейнс предполага, че Гарсия е бил убит от собствените си слуги, но Холмс не е съгласен с него и предлага всеки да води самостоятелно разследване.

Късно през нощта, след жестока борба, при която полицаят Доунинг е бил силно ухапан по ръката, мулатът е бил заловен.
Късно през нощта, след жестока борба, при която полицаят Доунинг е бил силно ухапан по ръката, мулатът е бил заловен.

След няколко дни в устроена от Бейнс засада попада слугата на Гарсия. Той е обвинен в убийството на своя господар. Въпреки това, Холмс обяснява на Уотсън, че категорично не е съгласен с версията на инспектора. Напротив, Холмс смята, че служителите на Гарсия са му съучастници, и целта на техния тайнствен план е бил г-н Хендерсън, който живее близо до Уистерия Лодж.

Холмс оглежда околностите на дома, където живее в Хендерсън, и дори се среща с него. Той е мрачен, жесток и подозрителен човек, който много се страхува от нещо. Хендерсън винаги излиза на разходка придружен от секретаря си. Изяснява се също, че след убийството на Гарсия от къщата на Хендерсън е изчезнала гувернантката на децата му, госпожа Бърнет. Холмс изпраща човек, който да следи къщата на Хендерсън, и скоро той съобщава, че Хендерсън е заминал. Но по време на отпътуването от него е избягала някаква жена, която се оказва липсващата госпожа Бърнет. Холмс извиква на помощ инспектор Бейнс, който също е наблюдавал къщата. Те разпитват г-жа Бърнет и изясняват следното.

... те ме завлякоха в стаята ми и произнесоха присъдата си над мен – „изменница“
... те ме завлякоха в стаята ми и произнесоха присъдата си над мен – „изменница“

Оказва се, че под името „Хендерсън“ се крие дон Mурильо, кървавият диктатор на Сан Педро, наречен „Тигърът от Сан Педро“. След народното въстание в Сан Педро, дон Мурилъо бяга в Европа. Роднините на екзекутираните по негова заповед хора, са решили да го проследят и да му отмъстят. Госпожа Бърнет също е част от тези отмъстители. Някога диктаторът е поръчал да убият съпруга ѝ, който е бил посланик на република Сан Педро в Обединеното кралство. Госпожа Бърнет е научила, че дон Мурильо живее в Англия под името Хендерсън, и е успяла да стигне до семейството му като гувернантка. Заедно с Гарсия те са подготвили план да убият диктатора, но секретарят на дон Мурилъо ги е проследил. Дон Мурильо е убил Гарсия, госпожа Бърнет е жестоко измъчвана. Само по чудо тя успява да избяга.

Инспектор Бейнс предполага, че сега правосъдието може да арестува „Тигърът от Сан Педро“, като го обвини за убийството на г-н Гарсия. Но дон Мурилъо успява да избяга от Англия. Въпреки това възмездието го настига. Шест месеца по-късно, кървавият диктатор и неговият секретар са намерени мъртви в хотел в Мадрид.

Не след дълго Холмс обяснява на Уотсън, че е решил загадката на странните предмети, намерени в кухнята на дома в Уистерия Лодж. Оказва се, че един от съучастниците на Гарсия е смятан за магьосник, и преди покушението над диктатора той е провел мистичен ритуал.

Адаптации[редактиране | редактиране на кода]

През 1921 г. е екранизиран във Великобритания във филма „Тигърът на Сан Педро“ с участието на Ейли Норууд в ролята на Холмс и Хюбърт Уилис в ролята на Уотсън. Филмът е загубен.

Нова екранизация е направена през 1968 г. във филма „Уистерия Лодж“ във Великобритания с участието на Питър Кушинг в ролята на Холмс и на Найджъл Сток като Уотсън.

Разказът е екранизиран от телевизия „Гранада“ през 1988 г. във Великобритания с участието на Джеръми Брет в ролята на Холмс и Едуард Хардуик като Уотсън. [1]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • „The Singular Experience of Mr. J. Scott Eccles: A Reminiscence of Mr. Sherlock Holmes“, Illustrated by Frederic Dorr Steele. Collier's, 41, No. 21 (15 август 1908), 15 – 20.
  • „The Singular Experience of Mr. J. Scott Eccles: A Reminiscence of Mr. Sherlock Holmes“, Illustrated by Dan Smith. New York World Magazine, story section (10 ноември 1912), 6 – 7, 20; (17 ноември 1912), 8 – 9, 20.
  • „The Singular Experience of Mr. John Scott Eccles“, Illustrated by Arthur Twidle. The Strand Magazine, 35, No. 213 (September 1908), 242 – 250; Concluded, with title: „The Tiger of San Pedro“, 35, No. 214 (October 1908), 362 – 373.