Уилям Хенри Ашли

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Уилям Хенри Ашли
William Henry Ashley
американски изследовател
Роден
1778 г.
Починал
26 март 1838 г. (60 г.)

Националност САЩ
ПартияДемократическа партия

Уилям Хенри Ашли (на английски: William Henry Ashley) е американски търговец на кожи, изследовател, предприемач и политик.

Ранни години (ок.1778 – 1820)[редактиране | редактиране на кода]

Роден е около 1778 година в Поуатън Каунти в щата Вирджиния, САЩ. В началото на ХІХ век Ашли се премества в новозакупената през 1803 година от САЩ френска територия Луизиана, в новообразувания щат Мисури, който става негов дом до края на живота му. По-късно се премества в Сент Луис и по време на войната от 1812 става бригаден генерал в американската армия и доста забогатява от спекулации със земи и имоти и търговия с кожи.

Губернатор на Мисури (1820 – 1824)[редактиране | редактиране на кода]

В периода 1820 – 1824 година е първият губернатор на щата Мисури. Като губернатор предприема значителни нововъведения в търговията с кожи, изкупувани от индианците и препродавани на белите търговци, които нововъведения му носят значителни доходи и признание и спомагат за по-нататъшната експанзия на САЩ на запад от Мисисипи.

Експедиционна дейност (1824 – 1828)[редактиране | редактиране на кода]

В периода 1824 – 1828 година Ашли провежда няколко експедиции на запад, като вторично открива Голямото солено езеро и Юта. Открива соленото езеро Севир (39°00′ с. ш. 113°15′ з. д. / 39° с. ш. 113.25° з. д.) и вливащата се в него река Севир (вторично). През същия период продължава активната му търговия с кожи, която му донася нови приходи.

През 1828 година изследва днешната територия на щата Колорадо, басейна на река Южен Плат и Големия басейн.

Следващи години (1828 – 1838)[редактиране | редактиране на кода]

През 1826 Ашли продава компанията си за търговия с кожи на бъдещия изследовател на Скалистите планини Джедидая Смит и се впуска в политиката. През 1831, 1832 и 1834 година е сенатор в Конгреса на САЩ. През 1836 отказва да се кандидатира за четвърти мандат в Конгреса и вместо това участва в надпреварата за губернатор на щата Мисури, но губи катастрофално, което довежда до прекратяване на политическото му поприще.

След напускане на политиката Ашли се отдава на първия си занаят – търговия с недвижими имоти, но здравето му бързо се влошава и умира на 26 март 1838 година в Бонвил на 60-годишна възраст от пневмония.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата William Henry Ashley в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​